Am făcut un gard din plasă de rabitz pentru găini

Printre altele, am făcut un gard de rabitz pentru găini. Să le țină în exterior nu în interior ca să zic așa. Altfel, povestea este mult mai simplă, nu aveam în plans să construiesc un gard din plasă că altfel mergeam la țară pregătit pentru treaba asta. Dar așa a fost să fie..

Așa cum ziceam, nu aveam în plan să construiesc un gard din plasă rabitz d-aia a și ieșit cum a ieșit. Că l-am făcut pe genunchi și dacă mă gândeam să închid perimetrul acesta cu plasă rabitz să nu intre găinile la stupi, costul gardului ar fi fost mai mic. Pentru că un sul de plasă rabitz, 1×25 m costă 125 lei la Mathaus. Așa, eu am dat pe 20 m de plasă rabitz 120 lei…

Scopul acestui gard din plasă rabitz este acela de a ține găinile departe de stupi. Pentru că de anul acesta vreau să ofer găinilor mai mult spațiu, pentru că vreau să cresc mai multe găini, cei doi stupi care mi-au rămas după ce am vândut stupina nu erau așezați optim în noile condiții. Așa că aveam două variante:

  1. Să mut stupii pentru vreo două săptămâni pe o locație aflată la cel puțin 5 km pentru a nu se întoarce albinele la vechea locație
  2. Să construiesc un gard care să nu permită găinilor să se apropie de stupi

Teoretic aș fi avut din ce încropi un gard din diverse resturi și alte rebuturi pe care le aveam prin grădină. Doar că ar fi fost mai mult de muncă, să pun niște porți din fier, niște plasă de buzău sau chiar niște plasă pe care am desfăcut-o de pe o latura de gard când am făcut gardul dinspre vecin unde am făcut acum câțiva ani un gard din plasă bordurată. Așa că pentru o soluție rapidă am decis să folosesc plasa rabitz.


Un gard costruit din plasă rabitz prezintă mai multe avantaje:

  1. Durabilitate: Este destul de rezistent la coroziune și la condiții meteorologice extreme, fiind fabricat din sârmă de oțel galvanizată sau zincată. Acest lucru îl face potrivit pentru utilizare în exterior pe termen lung.
  2. Flexibilitate: Plasa de rabitz poate fi ușor modelată pentru a se potrivi oricărui teren sau formă dorită, ceea ce îl face ideal pentru zone cu teren neregulat sau înclinații.
  3. Transparență: Fiind construită din sârmă subțire și deschisă, gardul de plasă rabitz permite vizibilitatea și permite luminii să pătrundă, ceea ce poate fi util în diverse situații iar pentru mine acest lucru este esențial, albinele putând zbura ușor prin gard. Iar găinile…nu trec.
  4. Cost redus: Comparativ cu alte tipuri de garduri, gardul de plasă rabitz este adesea mai ieftin, chiar am zis mai sus că și la prețurile de la mine de la țară, magazin de dat năvală când crapă buza tot a ieșit cam la 6 lei metru liniar de gard, fiind o opțiune economică pentru proprietarii care doresc să își delimiteze terenul.
  5. Ușor de instalat: Montajul unui gard de plasă rabitz poate fi realizat relativ ușor și rapid, fără a fi necesare echipamente sau abilități specializate. Dacă se mai și întinde cu o sârmă suport în partea de sus este nemaipomenit. Partea de jos a gardului din rabitz poate fi fixată cu ceva cârlige din fier beton sau sârmă mai groasă.
  6. Versatilitate: Poate fi utilizat în diverse aplicații, inclusiv pentru delimitarea terenului, protecția plantelor împotriva animalelor sălbatice sau a dăunătorilor, în construcția de voliere sau custi pentru animale mici, în construcții, etc.

Cu toate aceste avantașe, gardul din plasă rabitz poate avea și unele dezavantaje, cum ar fi vulnerabilitatea la rupere sau deteriorare în cazul expunerii la impact puternic. De asemenea, în funcție de calitatea materialelor și de instalare, stâlpi de susținere, poate necesita întreținere periodică pentru a menține aspectul și funcționalitatea optimă. Și, ca să zic așa, nici nu poți sprijini ceva de gardul din rabitz… că nu ține, scopul lui este acela de a delimita un spațiu.

Leave a Reply

Scroll to Top