De ce prețul pentru mierea de Manuka este așa mare

Cel mai probabil toată lumea a auzit despre mierea de manuka originală din noua Zeelandă. Cum interesul pentru o viață sănătoasă este în creștere, pe lângă marketing, se spune că mierea de manuka are proprietăți vindecătoare ce o recomandă pentru consum într-o mulțime de afecțiuni. Cu siguranță mierea de manuka are astfel de proprietăți, șe știe că mierea în general are asemenea proprietăți și a fost folosită din cele mai vechi timpuri. Însă de ce are mierea de manuka un preț așa de mare comparativ cu alte sorturi de miere? Na, sunt apicultor, produc miere, știu cu ce se mănâncă treaba asta mai bine decât mare parte din populație. Sincer, aș vrea să beneficiez de o astfel de promovare și pentru alte tipuri de miere. Dar să revenim la mierea de manuka, să încercăm să o luăm logic și să vedem care sunt factorii ce au dus la escaladarea prețului pentru mierea de manuka, lăsăm beneficiile mierii de manuka mai la urmă, că sunt o mulțime de articole ce punctează aceste beneficii. Importator direct miere de manuka originală din Noua Zeelandă produsă de Manuka Health Noua Zeelanda pentru România este manukashop.ro.

 

Găsești miere de manuka la preț bun pe următoarele site-uri:

 

Cantitatea de miere de manuka

cantitatea de miere de manuka produsă anual este un factor ce a tras prețul mierii de manuka în sus. Avem aici cererea și oferta, este baza comerțului. Cu cât cererea este mai mare cu atât prețul crește. Mai ales în cazul în care oferta este oarecum limitată. În condițiile în care mierea de manuka este originală din Noua Zeelandă, avem cumva un monopol pe acest tip de miere. Deja este brand, se marketizează și originea mierii…miere de manuka originală din Noua Zeelandă. Deci, ca o primă concluzie, mierea de manuka este scumpă pentru că există o cantitate limitată de astfel de miere și cumva, o singură zonă geografică din care se produce această miere. Era o discuție mai veche pe un forum apicol legată de cantitatea de miere pură de manuka  produsă și cantitatea comercializată. Și nu ieșeau socotelile, producția raportată de apicultorii din Noua Zeelandă era mult mai mică decât cea comercializată.

Marketingul din spatele mierii de manuka

Un alt factor ce urcă prețul mierii de manuka este marketingul. În condițiile în care, spre deosebire de alte tipuri de miere, mierea de manuka beneficiază de niște studii cu privire la calitățile antibacteriane și antivirale, dacă mai adaugi și ce am zis puțin mai sus, este cumva normal ca prețul să fie sus. Popularitatea acestui sort de miere a început să crească prin anii 80, notorietatea la nivel mondial a atins apogeul prin anii 2000. O mulțime de vedete au promovat direct sau indurect mierea de manuka. Și cum în marketing e suficient să spună o vedetă ceva de bine despre un produs că acesta capătă notorietate. Tot așa și cu mierea de manuka, o mulțime de vedete din multe domenii au promovat mierea din Noua Zeelandă. Cum era de așteptat, un preț mare a facut ca mierea de manuka originală să fie cea mai falsificată miere. Nu că nu ar fi și mierea normală falsificată…dar asta este altă poveste.

Că tot am pomenit de mierea de manuka originală și de faptul că se zvonește că se consumă mai mult decât se produce, am avut o discuție cu alți apicultori acum multă vreme pe baza unui articol apărut anul trecut în Theguardian și are legătură cu mierea de manuka falsificată. Acuzațiile ar fi că un producător de miere de manuka originală adăuga în mierea de manuka substanțe chimice pentru a scoate MGO și UMF mai ridicat. În fine, ideea cu mierea pe bază de chimie este veche, o folosesc chinezii pe scară largă, tocmai de aceea nu este indicat să cumperi miere din supermarket. Tot în contextul falsificării mierii de manuka, o discuție și mai veche are legătură cu cantitatea de miere de manuka produsă la nivel mondial și cantitatea comercializată. Nu am mai găsit discuția, era pe un forum apicol australian și spuneau mai mulți că în timpul culesului de manuka, peste noapte, se puneau în stupi hrănitoare pline cu miere de kanuka și astfel se creștea cantitatea de miere recoltată.

Foto. Phil_Bendle

Să aveți o idee despre ce înseamnă asta trebuie să înțelegeți cum stă treaba cu arborele de manuka. Boschetul acesta, arborele de Manuka, Leptospermum Scoparium, face parte din familia Myrtaceae, o familie de plante dicotiledonate care cuprinde peste trei mii de specii distribuite în aproximativ 48 până la 134 de genuri. Majoritatea sunt copaci și arbuști, așa cum este și arborele de manuka. Din ce spun specialiștii, la capitolul nectar, cel mai aproape de nectarul secretat de arborele de manuka ar fi kanuka, Kunzea ericoides. Arborele de kanuka este mult mai mare și mult mai răspândit în Noua Zeelandă decât arborele de manuka și astfel, producția de miere de kanuka, o miere asemănătoare cu cea de manuka este mult mai mare. Însă, așa cum ziceam mai sus, cererea și oferta. În condițiile acestea, în plin cules de nectar de manuka, noaptea se adaugă sirop de miere de kanuka. Cum albina nu doarme iar pe timp de noapte toată familia de albine plimbă nectaru cules peste zi, nectarul de manuka este amestecat cu adaosul de kanuka. La final avem o cantitate mai mare de miere de manuka. Cei drept, factorul MGO și UMF este o idee mai scăzut în cazulacesta dar tot este mult mai ok decât chimicalele adăugate. Da, asta este partea naturală, mierea este naturală fiind procesată de albină din culesul de nectar de la manuka și amestecat cu siropul din miere de kanuka. Cele două sorturi de miere sunt relativ apropiate și nefiind adăugate substanțe străine stupului, s-ar părea că analizele de laborator care să facă diferența sunt foarte costisitoare și se merge pe analizele recomandate de guvernul din Noua Zeelandă.

Diferența dintre Kanuka și Manuka

Pentru mare parte din populație ar fi greu să deosebească cei doi copaci. Am zis că sunt relativ identici, fac parte din aceiași familie a myrtaceaelor însă pentru nativii din zona în care cresc cei doi arbuști nu este loc de dilemă, ei știu care este arborele de manuka și care este kanuka.

Kanuka este arborele mai mare, crescând până la 10 m. Frunzișul său este mai moale la atingere decât Manuka. Kanuka înflorește mai târziu de manuka, de obicei începând din decembrie, cu florile care apar în ciorchini sau grupuri. Capsulele semințelor sunt mai mici decât cele ale manuka. Manuka este mai mic decât kanuka, atingând aproximativ 4 m înălțime. Are frunziș înțepător și un miros înțepător. Florile singulare sunt mai mari decât Kanuka și pot avea o nuanță roșiatică. Manuka înflorește primăvara devreme, iar staminele sunt mai scurte decât petalele. Capsulele de semințe sunt mai mari decât cele din Kanuka

Asta așa, ca fapt divers. Nu arunc cu piatră în nimeni însă dacă aș vrea să cumpăr miere de manuka m-aș orienta către o miere de manuka cu nivelul MGO cât mai ridicat. Și aș mai fi scris despre mierea de manuka dar m-am lungit destul de mult și cică nimeni nu mai citește articolele foarte lungi. Nu e panică, revin cu încă un articol despre mierea de manuka și despre cel mai popular brand de miere de manuka de la noi, Manuka Health Noua Zeelanda.

 

 

Leave a Reply

Scroll to Top