E criză, ai un fond de siguranță?

Dacă mai are cineva dubii că nu a venit criza cred că trăiește în altă economie…Da, mai sunt oameni ce activează în domenii ce bubuie, unde a crescut și volumul de muncă. Acum nu știu dacă a crescut și veniturile, dacă de la debutul pandemiei oamenii ăștia câștigă mai mulți bani. Ideea este că unde s-a putut lucra de acasă, lumea nu pare prea afectată, se discută de creșterea gradului de economisire, că nu mai cheltui pe transport, prânz și alte cheltuieli ce le aveai zilnic într-o zi normală la birou. Asta fără să mai pui și banii economisiți de când concediile și ieșirile în oraș s-au împuținat. Aici să zici că treaba ar sta bine, cineva care economisea înainte de pandemie acum cu siguranță că și-a sporit procentul de bani economisiți, oamenii aceștia cu siguranță au fond de siguranță.  Dap, fondul de siguranță e tot mai uzitat zilele acestea, pe fondul crizei și a instabilității, probabil că la alții s-a terminat deja fondul de siguranță ori alții nu au avut un astfel de fond.

Fondul de siguranță sua buffer-ul cum mai e el numit sunt banii ăia care sunt puși deoparte, bani pentru zile negre. Cât de mare trebuie să fie fondul de siguranță? Păi zic ăștia mai pricepuți în educație financiară că ar trebui să fie suficient de mare încât să-ți asigure supraviețuirea pe 3-6 luni. Adică, cheltuielile tale lunare sunt de 5000 lei pe lună, fondul de siguranță ar trebui să fie de minim 15,000 de lei, aproximativ 3000 de euro. Ai banii aștia puși de o parte?

Da, e greu în perioada asta cred că pe mulți criza asta i-a prins cu rate la telefon și cu împrumuturi de la un salariu la altul. Așa sunt majoritatea oamenilor, trăiesc pe credit…acum probabil, foarte muți habar nu au cum să facă, ce să facă s-o scoată la capăt. D-aia zic că e bine ca tot timpul, chiar dacă ai salariu bun, chiar dacă reuești să economisești, să faci cumva să mai ai ceva venituri suplimentare pe lângă salariu. Vorbeam ieri cu un coleg și-l întrebam câți bani are puși la saltea. Mai puțini decât mine în condițiile în care salariul lui e mai mare decât al meu. Dar el nu mai face nimic pe lângă, în afară de salariu nu-i mai intră nimic în casă.

Leave a Reply

Scroll to Top