Nu sunt empatic…

Așa, în grupul meu de prieteni și de cunoscuți, sunt destul de ok, ajut cum și cât pot. Ajut și străini, mai ales atunci când văd că e groasă sau că respectivul chiar se zbate. Dar nu sunt empatic cu proștii sau cu puturoșii. Donez uneori bani pentru anumite cazuri dar nu dau bani la cerșetori. Uneori, dacă văd copilași la cerșit și am ceva de mâncare, le dau. Însă nu bani. În concluzie, cu toată dărnicia mea, dacă m-ar întreba cineva dacă sunt un tip empatic, răspunsul ar fi clar, nu, nu sunt empatic. Scriu chestiile aste legate de empatie și disponibilitatea de a oferi sau nu ajutor pentru că ieri m-a sunat un tip, un fost coleg de generală, să-l iau și pe el în spațiu, să-i fac viză de flotant. Inițial am fost tentat să fac lucrul acesta, nu e nici o lună de când am făcut același lucru cu un coleg de servici. Pe ăsta l-am luat în spațiu că avea nevoie să înscrie copilul la o școală în zonă. Bine, pe colegul de muncă îl știu de vreo 7 ani, știu situația, știu cum a decurs divorțul, știu că se zbate pentru copii lui. Da, aici am empatie și l-am ajutat cu mare drag. Pe ăsta de ieri, colegul de generală, nu l-am mai văzut de 115 ani, cred că nici nu-l recunosc dacă-l văd pe stradă.

În fine, ideea este că inițial mi-a trecut prin cap un gând, Hai măh să-l ajut și pe ăsta. dar mi-a trecut, că omul mi-a explicat de ce vrea el mutație pe București. Și cum ziceam, nu-s empatic cu proștii și cu putorile. Bine, e posibil ca omul ăsta să fie ok…dar astă impresie mi-a lăsat. Revenind la omul nostru, ar fi vrut să-i fac mutație ca să poată da și el examen de permis în București…că la Giurgiu tot pică la traseu. Că el ar fi bunicel însă acum ceva vreme a fost ceva scandal cu permise și ceva etnici din Bolintin, scandal apărut în presă și acum nu mai dau ăia permise decât pe bune, că nu se mai poate mișca nimic că se tem polițiști din comisia de examinare. Bă, asta n-ar fi capăt de țară, știu că meciul a fost futut tot de personaje cum este fostul meu coleg. În fine, a fost și mai nasol ca acum, când am dat eu examen de permis, în sală, în locul unui dubios, analfabet probabil, a intrat instructorul auto de la Bolintin. Deci…despre ce vorbim. A doua chestie care m-a făcut să spun pas intenției de-ai face omului mutație a fost că omul a început să-i înjure pe vreo doi cunoscuți, oameni ce au niște apartamente prin București la care a mai apelat înainte să mă sune pe mine pe facebook. Da, că am vorbit și cu S. (fostul lui coleg de bancă)….că știu eu că are vreo trei apartamente…dar mi-a zis că el are buletinul tot pe Giurgiu și nu poate. S-a ajuns, a dat de bani mânca-mi-ar plwa…că-i făceam temele când eram la școală. Tot așa și despre celălalt, că și ăla s-a ajuns și nu vrea să-i facă mutație. Plm, probabil că la următorul la care va apela, tot așa o să zică și despre mine. Bine, mai puțin faza cu temele, că aici nu m-a găsit acasă.

Și de final, după ce i-am zis că la mine su se poate încă o mutație că există o limită și nu vreau să o încalc, am mai discutat despre ce face, cu ce se ocupă. Și asta mi-a șters și ultima urmă de empatie...Lucrez pe un buldoexcavator la Pasajul de la Doamna Ghica…am nenorocit un biliard pe telefon…dacă treci pe acolo, poate bem o bere.

De final, mă gândesc că dacă ești însurat, ai ajuns la 40+ cu un job plătit cât de cât ok( că mai știu buldozeriști care câștigă decent) n-ai copii să zici că te trag cheltuielile cu scutece în jos dar n-ai fost în stare să cumperi un rahat de garsonieră și preferi să stai cu chirie în zona Luică, plm, parcă nu am chef să te ajut. Mai ales că, așa cum ziceam mai sus, nu te-am văzut de 20 de ani…Da, nu știu situația omului, nu știu ce credite de nevoi personale și-a făcut sau ce cheltuieli a avut. Dar m-am uitat pe profilul lui de facebook, că suntem prieteni acum. Și e plin de citate motivaționale, pe toate domeniile. Mă, știu că citatele ale sunt cam de kkt dar aplici un 2% din alea legate de bani, parcă tot faci un pas în față. Dar na, s-o găsi unul mai empatic decât mine să-i facă omului o viză de flotant. Că cică iei permisul de conducere mai ușor la București…Dap, nu sunt empatic cu genul acesta de oameni. Bine, e posibil să judec greșit dar nu m-a convins abordarea.

Leave a Reply

Scroll to Top