Depozitarea corectă a ramelor peste iarnă se face în spații uscate, ventilate pentru a împiedica molia de ceară să-și facă de cap. În mod normal, până anul acesta depozitam ramele goale, atât cele de cuib cât și caturile de recoltă afară. Le stivuiam unul depste altul cu plasă jos, plasă sus și un capac să nu plouă în corpuri.
Printre ramele depozitate, întodeauna 9 în corp pentru a păstra un spațiu între rame, pun frunze de nuc. Este al 3 an în care pun frunze de nuc și rezultatele sunt mulțumitoare, nu am avut probleme cu molia pâna la momentul în care am avut nevoie de ramele depozitate. Bine, în condițiile în care primele rame scoase de la depozit sunt ramele de cuib pentru a lărgi cuiburile primăvara e de înțeles. Dacă le-aș lăsa și pe acestea până la momentul în care ar fi nevoie de caturi, cu siguranță că molia ar intra în faguri, pentru că în ramele de cuib mai sunt urme de polen, urme de miere, cămășuială și se știe că aceste rame sunt primele în care molia de ceară începe să-și facă de cap.
Ca idee, am un clip în care se înțelege o idee mai bine cum pregătesc depozitarea ramelor pentru iarnă cu frunze de nuc.
Tot așa am făcut și anul acesta doar că de data asta le-am depozitat într-o clădire aflată în construcție.
Înițial nu credeam că voi și tencui pereții așa că îngrămădisem toate corpurile cu rame în camera de baie. Dar vremea bună și faptul că meseriașii s-au mișcat bine, a făcut să și tencuim. Așa că ieri, pe ploaie, am eliberat baia să le fac front de lucru muncitorilor. Cumva a fost binevenită treaba asta, că așa am mai ordonat puțin lucrurile și în primăvară știu de unde să încep. Mai jos am lăsat un clip în care se văd și ramele de cuib cu miere, rame ce vor fi nemaipomenite în primăvară.
Cam asta am făcut wek-endul acesta, am asezat ramele pentru iarnă în ordine. Aș mai avea de împachetat stupii….dar să vedem când că următoarele două week-enduri sunt plecat și nu am cum să ajung la stupină. Cel mai probabil, în decembrie…