Teoretic toți ne pricepem la gestionat și făcut bani dar câți bani cheltui zilnic pe chestii mărunte?

Când vine vorba de bani, mai ales banii altora, toți suntem pricepuți. Dacă nu sunteți de aceiași părere, aruncați-vă un ochi pe grupurile locale sau stați de vorbă cu unu sau altu despre cheltuielile făcute de autorități. O să vedeți pe acolo cum se plâng oamenii că banii sunt cheltuiți aiurea, pe lucruri care nu contează. Cu siguranță veți ajunge la faza aia în care, amfitrionul o să exclame indignat: Frate, dacă eram eu…. Cam așa stau lucrurile, când e vorba de banii altora, toți suntem pricepuți. Cu banii noștrii e mai greu, e ca la fotbal…ne pricepem dar dacă e să intrăm în teren, nu ne mai țin plămânii, lovim pe lângă balonul cel rotund și ne trezim că ocaziile se răzbună.

Cum ziceam, dacă vrei să gestionezi bine banii și, mai ales dacă vrei să faci bani, trebuie să pui în practică cunoștințele alea teoretice pe care le-ai adunat. Teoretic ar fi simplu… Că te uiți după exemple și faci la fel. Cred că cel mai simplu ar fi să te uiți la chestii macro, la economia unui stat și să vezi acolo cum stă treaba. Exemplul ăsta este cel mai ok pentru că statele au cam tot ce au și oamenii de rând. Deficit, domenii în care excelează, pomeni, găuri negre prin care banii se scurg și nu-i mai vezi niciodată și, ceva foarte comun oamenilor de rând, o proastă gestionare a banilor. În concluzie, vezi la ce te pricepi și încearcă să dezvolți aptitudinea aceasta. Păstrând proporția, te uiți la o țară oarecare și vezi sectoarele principale, domeniile din care țara respectivă câștigă cei mai mulți bani. uite, Grecia, că tot am zis că le dau niște bani anul ăsta… este o țară care în mod normal, câștigă foarte mult din turism. Și investește în el pentru a face cât mai mulți bani. Că nu se omoară grecii cu plantații de orez, costurile ar fi prea mari și nu ar renta investiția. Dar pentru turism au infrastructură, au ce le trebuie, sunt bine poziționați și o mulțime de alte chestii care-i ajută la treaba asta. Cam tot așa și la nivel micro, te uiți la ce poți să faci tu, la ce te pricepi cel mai bine și apoi te apuci de treabă. Desigur, există riscul să te pricepi la ceva unde există concurență…Aia e, înseamnă că există o piață pentru “marfa” ta și nu-ți mai rămâne decât să dezvolți și să optimizezi astfel încât să devii competitiv. Pe partea cealaltă, ai de optimizat zonele pe unde se scurg banii, unde ai cheltuieli inutile sau nu neapărat urgente.

Ca o concluzie de final, dacă vrei să stai bine cu banii, trebuie să găsești o metodă de făcut bani mai mulți decât cheltui. Cum la început o să fie destul de greu, primul pas ar fi să găsești și să elimini cheltuielile alea inutile care nu-ți dau voie să evoluezi din punct de vedere financiar. Astfel de exemple de mici cheltuieli sunt o grămadă…. uite, de exemplu, dacă ești genul de persoană care cumpără zilnic o cafea de 2 lei de la chioșc poate ar trebui să faci calculul următor:

O cafea în fiecare zi în care mergi la servici îți scoate din buzunar 10 lei pe săptămână. Nu pare mult…nu este mult nici aproximativ 40 lei într-o lună în care ți-ai cumpărat în fiecare zi lucrătoare o cafea de 2 lei. Dacă faci un calcul la 11 luni(că o lună ai avut concediu) în care ți-ai cumpărat cafeaua aia de 2 lei o să iasă că dai pe cafeaua aia într-un an vreo 440 lei. Bă, nu e o sumă exagerată dar, să presupunem că ești o persoană ce câștigă un salariu de 4400 lei pe lună. Dacă împarți salariul la zilele lucrătoare, o să ai undeva la 220 lei/zi. Adică, vreo două zile dintr-un an muncitoresc, le muncești să plătești cafeaua aia zilnică. Nu e panică, o cafea merit și eu… Dar pe urmă mai ai masă de prânz, că nu-ți aduci mancare la pachețel, mai o merdenea, uncovrig, mai ai vicii…un pachet de țigări, un suc, o bere.. și dacă le aduni pe toate, o să realizezi că foarte multe zile, luni chiar, tu muncești doar pentru a acoperi cheltuielile astea mărunte. Dap, e inversul lui leu cu leu se face suta

Cum ziceam, toți ne pricepem la astfel de lucruri, ne dăm cu părere despre cum se fac banii, despre cum se cheltuiesc banii responsabil. Mă, dar e greu să punem în aplicare…. Știu, pare aiurea să zic că la un anumit nivel, cei mai mulți bani poți să-i câștigi optimizând cheltuielile astea mărunte dar dese. Eu le conștientizez pe toate, nu mai țin evidența însă, am mai bine de un an de când nu mai cumpăr cafea de la chioșc. Și nici covrigi…Că la un momentdat am m-am uitat pe cheltuielile astea mici și mi-am dat seama că aveam cheltuieli repetitive…cumpăram zilnic o cafea și doi covrigi. Plăteam aproximativ 5 lei zilnic pe aceste două chestii. Cm 100 delei pe lună. O mie de lei pean doar pentru cafea și covrigi. Cum ziceam, am renunțat, m-ai cumpăr cafea doar la drumurile lungi, când plec din oraș. Covrigi însă nu am mai cumpărat de mai bine de un an. Dincolo de bani, cel mai mare beneficiu este acela că am slăbit vreo 3 kilograme după doar o lună de la renunțarea la covrigi. Posibil și de la cafea, că și pe aia o beau cu zahăr…

Leave a Reply

Scroll to Top