Au răsărit cartofii mov plantați în luna mai

Acum ceva vreme a cumpărat soția 1 kilogram de cartofi mov prin ceva aplicație ce oferă reduceri. Știu că mai acum câțiva ani a fost o întreagă nebunie legată de acest soi de cartofi, de cât de mulți bani faci din cultivarea cartofilor mov, de câte beneficii au cartofii mov pentru sănătate, de câte și mai câte. În fine, dincolo de gustul care este ușor diferit de cel al cartofului normal, pentru mine, cartofii mov nu au fost ceva wow, ceva ce aș mânca dimineața, la prânz și seara. Poate cea mai bună rețetă în care am folosit cartofi mov a fost o salată. Ceva asemănător cu salata orientală clasică în care am pus și cartofi mov. Acolo da, chiar mi-au plăcut…Altfel, gaură la portofel dacă e să fiu cinstit.

Dar cum ziceam, din ultimul kilogram de cartofi mov cumpărat, am păstrat vreo 6 cartofi și i-am plantat acum două săptămâni. Azi am fost la țară și deja au răsărit. Dacă înainte să-i plantez nu am citit nimic legat de cultivarea cartofului mov, acum, înainte să scriu rândurile acestea, am dat un ochi pe un site despre agricultură și am citit un articol în care un fermier din zona Brașov povestea diverse despre cultivarea cartofilor mov. Zicea omul acolo că teoretic, cartofii mov se plantează la fel ca și cartofii albi doar că perioada ideală pentru înființarea unei culturi de cartofi mov ar trebui să se facă cel mai târziu în luna aprilie, că dacă plantezi cartofii mov în luna mai nu mai au timp să se dezvolte și recolta va fi mai săracă, mărimea cartofilor fiind una mai apropiată de cea a cărtofilor de sămânță. Acu, faptul că eu am plantat cartofii mov în luna mai mă face să mă gândesc că nu e chiar rău, că zona în care am plantat eu cartofi mov este zonă de câmpie și verile sunt lungi…mult mai lungi decât în zona respectivului fermier.

Oricum, ce am plantat eu, 6 cuiburi de cartofi mov, dacă merg pe cea mai slabă variantă de randament, adică, la un cartof plantat să am vreo 5-6 cartofi producție, cred că scot kilogramul cumpărat. Acum e de urmărit evoluția celor câteva cuiburi de cartofi mov pe care i-am plantat și pentru la anu, în condițiile în care oricum zona mea nu este propice culturii de cartof, vedem ce mai facem. Pentru casă, la o adică, parcă aș cumpăra 2-3 kilograme de sămânță de cartofi mov și m-aș juca de-a grădinarul. Altfel, că tot suntem la capitolul cartofi, cred că mai degrabă aș încerca să cultiv cartofi dulci, că ăia au mai mult succes.

În altă ordine de idei, la momentul acesta, cam așa arată cartofii mei mov. Revin mai la toamnă cu un alt articol în care să vă povestesc cum a fost cu producția de cartofi mov.

Leave a Reply

Scroll to Top