O frumoasă monedă de 5 lei din anul 1930

Există studii ce ne spun că cei ce au un hobby trăiesc mai mult. Acesta este și motivul pentru care va urma o serie de articole despre unul dintre hobby-urile mele. Numismatica. Astăzi vă prezint o achiziție recentă, o monedă romanească de 5 lei din 1930.

Deși am luat decizia de a cumpăra pentru colecția mea de bani vechi doar monede din argint, pentru a optimiza prețul de transport, am achiziționat de la celși colecționar și ceastă monedă din Nichel-Alama.

Există 3 versiuni pentru monedele de 5 lei din 1930 ale regelui Mihai I al României și toate au fost bătute în trei monetării din străinătate…Potrivit informațiilor găsite despre această monedă se presupune că din tirajul total de 60.000.000 au fost bătute la Paris 30.000.000 de piese iar la Birmingham celelalte 30 de milioane, cîte 15.000.000 la Heaton şi la King’s Norton. E interesant de observat că numărul de dinţi de pe muchia monedei diferă de la monetărie la monetărie. Sunt 114 dinţi la piesele bătute la Heaton în Birmingham, 115 la cele bătute la Paris şi 120 la cele bătute la King’s Norton în Birmingham. Moneda deținută de mine este una dintre monedele bătute la Heaton.

Moneda este cunoscută printre colecționarii de bani vechi drept “moneda regelui copil”. Regele Mihai I al Romaniei a devenit domnitorul ţării încă de la vârsta de şase ani. Fiind minor, ţara a fost condusă mai întâi de regenţi, ulterior regele fiind înlocuit de tatăl său care inițial renunțase la tron, Carol al II-lea. În anul 1940, Regele Mihai I revine din nou la tron.

Valoarea numismatică a acestei monede este în funcție de gradul de conservare. Pe ebay am văzut această monedă pusă în vânzare cu prețuri ce pornesc de la 5$și urcă până la 120 $ în cazul unei monede de 5 lei UNC.

Leave a Reply

Scroll to Top