Vreau sa plantez iulisca pentru albine

Am ajuns azi printr-un magazin Lidl si, asa cum mi-e obiceiul, am tras cu ochiul si pe la plante. Am gasit doi puieti de iulisca. Bine, era trecuta la vanzare cu denumirea latineasca, Polygonum Aubertii si nu iulisca sau iuliska cum este cunoscuta popular pe la noi. Pe la vorbitorii de limba engleza este cunoscuta drept Silver Lace Vine si are aceiasi problema…este o planta foarte invaziva.

Dincolo de aceasta problema, iulisca este o mina de aur in zonele in care pica culesul de nectar devreme, iulisca secretand nectar cel putin pentru intretinere.  E, si cum mi-a fost lene sa merg sa scot cativa rizomi de iulisca si sa-i plantez, azi am dat bani pe ei. 9.99 lei bucata. In fine, iulisca face parte din familia Fallopia, sunt mai multe subspecii si toate au cam aceiasi manifestare…invaziva, infloreste din iunie pana toamna tarziu cand da bruma. Dincolo de culesul de intretinere, daca timpul este favorabil si exista multe plante in zona se poate obtine si recolta de miere de iulisca.

Cateva date despre Fallopia Japonica: Planta perena, erecta, de 1,5-2(-3)m inaltime, frunze 5-15 cm lungime si 2-12cm latime. Flori in inflorescente terminale sau axiale, erecte sau aplecate, de 4-12 cm lungime. Florile pot fi bisexuate sau pistilate (feminine). Infloreste in august-septembrie. Creste intre 0-1800m, mai mult in emisfera nordica, inclusiv in America, dar se intalneste si in Australia si Noua-Zeelanda.
 Primavara creste din rizomi si ajunge in conditii favorabile in cateva saptamani  la 3 sau chiar 4 m inaltime. Poate creste chiar 10-30 cm/zi. Incepand din august infloreste. La primul ger mor toate partile aeriene ale plantei. In pamant are o retea puternica de rizomi care cresc preponderent orizontal, dar pot ajunge si la 2 m adancime. De fapt se zice ca 2/3 din masa plantei este in pamant. Rizomii ajung pana la 10 cm grosime.
  Inmultirea in Japonia se face de obicei prin seminte, dar in Europa si America aproape exclusiv vegetativ. Are o mare putere de inmultire, caci nu numai rizomii dau lastari, ci si parti de tulpina sau bucati de rizomi pot creea noi plante. Dezvolta tufe dese, care inabuse orice planta. Viteza de inaintare prin rizomi e cam de 1 m/an (radial), dar raspandirea este mult mai rapida prin partile de planta duse de ape, sau imprastierea prin operatiunile agricole. Cel putin in Europa, datorita inmultirii vegetative, se spune ca tufele de F.J. sunt in marea majoritate fie excluciv feminine fie masculine. In Anglia se spune ca toate plantele sunt o clona si anume feminina. In Germania sunt si plante masculine, dar se suspicioneaza ca acelea pot fi hibrizi cu alte specii de Fallopia. Pe mine m-ar interesa daca stuparii unde sunt astfel de flori au vazut si flori cu stamine, deci cu polen. Florile feminine au ciorchinii florali aplecati, pe cand cele masculine ii au in pozitie erecta, drepti. 
 F.J. e la origine o planta submeridional-oceanica. Prefera zonele umede de la malurile apelor, dar s-a adaptat si s-a extins acum pe tot felul de soluri, de la fertile la sarace si de la umede la uscate. A ajuns si pe marginea drumurilor sau chiar in orase, pana la marginea padurilor (in tarile unde s-a raspandit). In paduri dezvoltatea ei e foarte slaba, ca iubeste lumina.
 – Pe langa varietatea descrisa, numita Fallopia Japonica-varietatea Japonica, exista si F.J.-var. compacta. Aceasta e in Japonia o planta alpina, prefera soluri cu cenusa vulcanica si are frunzele (rotunde) si florile clar mai mici. Si aceasta este pe cale de salbaticire in Europa.
 – Fallopia Sahalinensis. E o specie asemanatoare cu F.J., dar de talie mai mare si cu frunze mai mari, originara din Insula Sahalin. Tot perena, cu rizomi, de 2-4(-5)m inaltime, frunze 15-30(-40)cm lungime si 7-25 cm latime, flori bisexuate sau feminine. Infloreste iul-oct. Creste la altitudini pana la 500m. Traieste si in Europa.
 – Fallopia baldschuanica (numita mai inainte Auberti). Specie cataratoare. Poate ajunge la 15m si sa creasca intr-un an pana la 6-9 m ( in engleza se numeste si ‘Mile a minute plant’. Alte surse dau o inaltime de doar 2 m, dar se spune ca inaltimea e mult influentata de trainicia suportului de catarare. Nu iubeste seceta si curentii. Originara din Tadjikistan.Se intalneste si in Romania. Dupa unele surse are rizomi, altele sustin contrariul. Si perioada de inflorire este de lunile 6-10 dupa unii sau 8-9 dupa americani.
 – Fallopia xBohemicus. E un hibrid intre F.J. si F. Sachalinensis si are caracteristici intermediare intre cele doua: perena, cu rizomi, 1,5-2,5 m inaltime, flori iul-oct., altitudini pana la 800 m.
 – Sunt si soiuri mai curioase, cum ar fi Polygonum Aviculare, taratoare, 5-60 cm lungime, radacini pana la 80 cm, infloreste din aprilie in oct-nov, dar nu da nectar sau polen. Samanta isi pastreaza prop. germinative si dupa 250 de ani.

Pentru a preveni un dezastru ecologic, voi planta cei doi butasi de iulisca intr-o zona in care deja cresc tot felul de maracini. E vorba despre o fosta cariera de pamant transformata pe timpul lui Ceausescu in groapa de gunoi. Momentan zona a fost luata in stapanire de macesi si porumbari. Printre acesti boscheti voi planta iulisca. Anul acesta nu, dar la anul, daca se dezvolta bine, sper sa gust miere de iulisca…am inteles ca este foarte gustoasa.

2 thoughts on “Vreau sa plantez iulisca pentru albine”

  1. Ai grija unde o plantezi pt. ca are renumele de a fi Foarte invaziva si nu mai poti scapa de ea !

    1. Mda, am pus in două locuri, lângă un gard. Stiam ca o sa se întindă asa ca am ales o locatie unde nu se cultivă altceva. E, in primăvara cand răsărise…a venit cineva si a cosit iarba de lângă gard si a taiat-o. Apoi, a venit cineva cu oile si au pascut si alea pe acolo ..intr-un final nu s-a prins. Surprrinzator..ca stiam ca este foarte invazivă.

Leave a Reply

Scroll to Top