Poate cea mai buna metoda de stimulare a pontei la albine

Uite ca a mai trecut o iarna si albinele mele au raspuns prezent. Anul acesta am iesit din iarna cu efectivul complet, nu am avut familii moarte, nu am avut matci picate. A fost o iernare perfecta. Singurele emotii le-am avut cu iarna asta venita in martie dar a trecut, matcile au inceput din nou sa ponteze.

Miercuri, in prima zi mai calduroasa am reusit si am umblat in stupi. Dupa cum ziceam, dupa o saptamana cu zapada si ger, ponta matcilor a fost zero si s-a pierdut ceva generatie de albine. Acum ca s-a incalzit au inceput sa oua din nou. Deja intra polen. Dupa cum am mai zis pe aici, nu fac niciun fel de hraniri de stimulare cu sirop sau alte suplimente straine stupului. Singura stimulare o fac prin descapacirea ramelor cu miere. Primavara in schimb fac o stimulare care da rezultate foarte bune. Descapacesc mierea din cuib. De obicei nu prea mai ramane multa miere capacita in cuib, ceva colturi de coronita dar cand fac controlul, fiecare rama din cuib pe care exista miere capacita o zgarii cu furculita de descapacit.

Matcile reactioneaza destul de bine la metoda aceasta de stimulare si daca mai vine si ceva polen, rezultatele sunt foarte bune. Pentru a putea beneficia de o astfel de stimulare a pontei ai nevoie de un singur lucru…miere suficienta astfel incat, in momentul in care se vrea stimularea pontei matcii prin aceasta metoda, sa mai gasesti miere capacita in ramele din cuib.

Leave a Reply

Scroll to Top