Turtă energetică pentru albine

Am fost ieri la stupină și am pus câte o turtă energetică  pentru albinele mele. Un pic mai devreme decât în alți ani, de obicei albinele primeau punga cu miere undeva după jumătatea lunii ianuarie însă, cum o să am alte treburi în perioada următoare, am fost ieri și am pus turtele. Chestia asta cu pus turte energetice la albine e așa, de titlu, nu folosesc tute energetice din comerț, mă limitez la miere naturală, pusă în pungi.

În fine, ideea este că an de an, pe forumurile apicole se discută de momentul în care se pune turta la albine. Ce să zic, eu pun turtele cu miere naturală la albine, așa cum ziceam mai sus, spre sfârșitul lunii ianuarie, dup niște zile în care albinele au beneficiat de zile cu temperaturi ridicate și și-au făcut zbor de curățire. Am avut așa ceva în ultima perioadă, au fost mai multe zile în care albinele au zburat așa că este ok că am pus turtele în 10 ianuarie.

Că tot se discuta că albinele au început ponta pe fondul temperaturilor ridicate de până acum, apicultorii se plângeau că scade cantitatea de miere din stup.  La mine nu sunt probleme momentan, chiar și roiurile alea de n-am mai avut timp anul trecut să-i unific sunt bine și sper că vor fi bine până la capăt. Bine, nu-mi fac planuri cu ei pentru culesul de salcâm dar la tei vor face și ei un cat- două de miere.

În condițiile în care albinele au mâncare și se pare că iernează bine până acum, a fost bine că am intervenit cu turta energetică acum. Am descoperit vreo doi stupi unde capacele nu mai fac față și toată izolația era udă fleașcă. Am schimbat totul, inclusiv capacele.

Leave a Reply

Scroll to Top