Zbor de curatire

Ieri 4 februarie, am avut parte de primul zbor de curatire din anul 2017. Din ce mi-a zis tata, au fost cam doua ore de zbor, zbor la care au participat toti stupii. Azi, inca o mica fereastra de zbor de care, albine au profitat. Acum ca albinele si-au efectuat zborul de curatire, m-am linistit si eu.

turta miere pentru albine

Am urmarit si in anii trecuti perioada in care se intampla primul zbor de curatiere in zona mea si am remarcat ca in ultima saptamana din ianuarie sau in a doua saptamana din februarie, vremea are o fereastra de doua-trei zile in care temperaturile sunt mai ridicate si are loc zborul de curatire. Tinand cont ca vremea a fost asa cum a fost, in lipsa temperaturilor pozitive din sfarsit de ianuarie, am mizat pe a doua saptamana din februarie…a fost sa fie in prima saptamana. Si a picat tocmai bine aceasta fereastra cu vreme buna, ca tocmai ce am pus albinelor, in data de 28 ianuarie, cate o punga cu miere. Atunci, vremea a fost destul de rece si am pus turtele pe repede, dar in afara de 2-3 stupi la care ghemul era deja sus, restul erau bine, nu necesitau neaparat turta in momentul acela.

Cel putin pentru moment sunt linistit. Asa cum am mai zis, anul acesta, am intrat in iarna cu familii slabe si desi aveam mancare suficienta, populatie putina m-a facut sa “transpir” mai ales ca ianuarie a fost destul de geros. Oricum, la ce rata de mortalitate vad pe la diversi colegi apicultori, eu, sunt multumit…pana acum, nu am pierdut nici o familie de albine….dar greul acum incepe. Sper ca o sa-mi fac si ceva timp sa merg la tara sa incep sa inchei la rame. Cum nu mi-am luat nici anul acesta perforator de rame, o sa-mi fac de cap inca un an cu masina de gaurit. Timp sa fie, ca ne-om descurca noi ­čÖé

Leave a Reply

Scroll to Top