Lucrari de primavara in stupina.Largirea cuibului

largirea cuibului la albineLa capitolul lucrari de primavara in stupina, cele doua saptamani de ploaie si vreme rece m-au facut sa intarzai putin largirea cuibului. Dar vremea rece a avut si partea ei buna.Efectiv a intarzaiat inflorirea pomilor fructiferi si chiar daca a tinut albina in stup, rezultatul a fost unul bun.In cele doua saptamani cand nu am avut parte de zbor, albinele nu au somat. Avand mancare suficienta si ceva polen intrat inainte de racirea vremii, albinele s-au dezvoltat frumos.

Cum vremea a dat semne de incalzire, natura a explodat, iar albinele aveau nevoie de spatiu, asa ca le-am dat.Saptamana trecuta, in data de 28 martie, toate familiile au primit cate o rama  cu ceva miere de la rezerva.Am trecut cu rola de descapacit peste mierea capacita si am asezat-o ultima in cuib, obtinand in felul acesta si o stimulare.

In data de 2 aprilie, la 6 zile distanta, la un control rapid, am controlat rama bagata in 28 martie. Unele matci incepusera sa depuna oua si in aceste rame, asa ca am luat rama si am mutat-o in pozitie de a doua rama din cuib.In locul acesteia, am adaugat o noua rama buna de ouat si una cu foita.In conditiile in care in stupi, am intre 3 si cinci rame cu puiet capacit, iar vremea se anunta buna, pana saptamana viitoare cand merg la stupina, albinele vor avea de lucru.

Din ce am vazut, am 4-5 familii ce s-au dezvoltat foarte bine, acestea avand nevoie de cat.Inca odata, aceste familii ce sunt cu una, doua rame peste medie, mi-au demonstrat cat de important este sa intrii la iernat cu familii de albine puternice.

1 thought on “Lucrari de primavara in stupina.Largirea cuibului”

  1. Pingback: Apicultura în vreme de criză de coronavirus asezonată cu ordonanță militară – Tac'su

Leave a Reply

Scroll to Top