Când tragi linie și numeri pierderile

Mda, știrea e veche cam de o săptămână însă nu contează, o pun aici să o țin minte. În mod normal se zice că o familie de albine a trecut iarna în momentul în care înfloresc cireșii, că abia atunci a fost înlocuită albina bătrână ce dus greul peste iarnă. În fine, astea-s detalii, nu intru în ele. Concluzia este că la 1 martie, după primul control amănunțit în stupi, stau bine. Depopulările nu sunt mari, mâncare încă au albinele, mătcile au început ponta. La câpitolul pierderi de efectiv pot spune că stau bine… am găsit o familie de albine fără matcă și o familie a murit.

Dacă pierdere unei mătci pe timp de iarnă nu o poți controla, pentru a evita moartea unei familii de albine peste iarnă poți intreprinde câteva acțiuni ce te pot scuti de aceste pierderi. Și treaba este simplă, pentru a nu muri peste iarnă, o familie de albine are nevoie de următoarele lucruri:

  • Hrană suficientă și de calitate(de preferat miere)
  • Tratamente antivarroua făcute la timp
  • O populație numeroasă
  • Condiții de iernare uscate și liniștite

Mda, nu-s multe…doar că eu am ratat una dintre enumeratele de mai sus. Dacă albinele au avut mâncare din belșug, tratamente făcute optim și la timp iar iernarea a fost ok, a rămas o singură condiție ce n-a fost îndeplinită-cantitatea de albină. Familia de albine ce a murit peste iarnă era în fapt unul dintre cele trei roiuri ce ar fi trebuit unificate în toamnă. Cum nu am făcut acest lucru, unul a crăpat. Culmea, nu cel mai prăpădit. Referitor la familia rămasă fără matcă, aceasta a fost împărțită la ceilalți doi roi pricăjiți ce au reușit să iasă din iarnă.

Leave a Reply

Scroll to Top