E bine in stupina

stupi iarna

Uite ca a trecut o vesnicie de cand nu am mai scris nimic pe aici. Sper inca o data ca pana incepe sezonul apicol, o sa mai adug ceva pe aici. Pana una alta, momentan stupii sunt bine.

Din 2011 de cand am stupi, asta este a doua iarna in care stau cu teama. Incepator fiind, in iarna lui 2011 am avut mortalitate 50%…din doi stupi, mi-a murit unu. Procentual vorbind, pierderi de efectiv, 50%. Asta a fost singura familie de albine pierduta la iernare.  Dar anul asta, asa cum am mai scris pe aici, cel putin ultima lui parte, a fost foarte trista din punct de vedere apicol. Desi am facut unificari, am tot mutat rame cu hrana, am jonglat ca la circ, nu prea pot sa stau linistit. Ieri am fost la tara, am taiat porcul si cum nu puteam rata un control auditiv la stupi, l-am efectuat.

pozitia ghemului la iernare

Pentru moment, toate familiile au raspuns pozitiv. Zumzaitul monoton nu mi-a dat de inteles ca ar fi probleme. Si cum fiecare stie ce a bagat la iernat, s-au ma rog, ar trebuii sa stie, am cativa stupi ce sunt mai speciali. E, la astia si la inca doi, am ridicat si capacele. Momentan sunt bine, la unul singur se vedea albina dintre intervale, iar ghemul de iernare era pozitionat corect.

Oricum, preventiv, dupa jumatatea lui ianuarie cand incepe ponta, fiecare familie de albine v-a avea parte de o punga cu miere.

Leave a Reply

Scroll to Top