E bine să lucrezi în zi de sărbătoare la albine?

Chestia asta cu e bine sau nu e bine să lucrezi în zi de sărbătoare la albine se tot dezbate pe forumurile și grupurile apicole de prin 2011 de când m-am apucat eu de apicultură. Ce să zic, părerile sunt împărțite, fiecare cu credințele și principiile lui. Ca fapt divers, printre stupari, foarte mulți oameni credincioși, bisericoși. Nu mă deranjează, fiecare cu ale lui. Pe mine mă seacă momentele acelea în care răutatea trece de religiozitatea oamenilor și calcă în picioare poruncile Domnului. Cum ziceam, e loc și de fățărnicie…Dar să trecem peste și să vedem dacă e bine să lucrezi la stupi în zilele de sărbătore.

Pe persoană fizică, eu sunt paralel cu indicățiile date de beserică. Nu m-ă pasionează, am credințele mele și-mi văd de treabă. Cum am mai povestit pe aici că apicultura este una dintre pasiunile mele, fiind un apicultor de weekend, nu mă interesează că e sărbătoare, dacă e nevoie, intervin la stupi. Tot așa și ieri…a doua zi de Paște. Cum săptămâna trecută am mutat stupii la vatra din pădure, ieri a fost prima zi în care aș fi putut să mă uit la stupi să vad cum stă treaba. Am un lan de rapiță în apropiere și stupii, deși slabi la ieșirea in iarnă, au recuperat, dezvoltarea fiind destul de explozivă. Și ce era să fac? Să stau cu picioarele sub masă? Păi nu se pupă cu principiile mele.Aș că ieri, în zi de sărbătoare, am lucrat la stupi. Nu ca de obicei, a fost mai mult un control cu intervenții acolo unde chiar era necesar.

Știu, aș fi putut să fac treaba asta săptămâna trecută, aș fi putut să fac asta azi sau sâmbăta viitoare. Mda, faza este că în apicultură și cam peste tot în agricultură/zootehnie, nu prea este sărbătoare. Faci lucrările la timpul potrivit, atunci când este nevoie. A, dacă eram tot timpul la țară, cu ochii pe stup, probbil că nu lucram la stupi în zi de sărbătoare, aș fi organizat timpul cumva astfel încât, chit că nu am faze din astea cu lucratul la stupi în zi de sărbătoare, totuși, ieri, să nu intervin în stupi. Dar cum ziceau bătrâni…Ce, dacă e sărbătoare nu mâncăm? Cam asta este cu munca în zi de sărbătoare…Dacă e nevoie, muncești..

Leave a Reply

Scroll to Top