Mesteri pipari si cateva cuvinte despre pipe

pipe-scluptate-artistic

 “I love briar wood and i love sculpture. Currently my passion and profession is custom making smoking pipes” 

Asta este scurta descriere a domnului ce se afla in  spatele contului de instagram @svpipesdesign, domn ce duce pipa la nivel de arta. Omul nostru se pricepe, iar ce iese din mainile lui, cu greu se mai poate numi pipa pentru fumat, iar instagramele lui spun totul despre aceasta activitate.

Si cum ideea este de-a aduce si ceva informatii pe langa pozele de instagram, am cautat,  am gasit si am incercat si o usoara sinteza, sper eu, binevenita.


Tutunul a ajuns in Europa abia dupa descoperirea americii. In America  se fuma inca de pe vremea culturii maya, dar sa nu creada cineva ca fumatul pipei le era strain locuitorilor de pe vechiul continent…prin Europa  pipele erau folosite inainte de descoperirea tutunului, adica se fumau tot felul de ierburi in amestec cu celebra canepa. Aceasta activitate era apanajul preotilor, prin acest amestec, intrau in legatura cu zeii.

Odata cu raspandirea tutunului, fumatul pipei a devenit un obicei mult mai uzitat, pe langa multimea fumatorilor de pipa, foarte multe figuri istorice sunt gasite alaturi de pipele lor.

Pipele din zilele noastre se construiesc in general din lemn de esenta tare, cel mai folosit lemn la fabricarea pipelor, este lemnul de briar, dar vom gasi si pipe din lemn de cires, de ulm si corn, pipe ceramice …absolut orice material ce rezista la temperaturi inalte, poate fi transformat in pipa.

Celebrul general american MacArthur este surprins  in foarte multe ipostaze cu nelipsita lui pipa confenctionata dintr-un stiulete de porumb, Stalin fuma o pipa din chihlimbar si se poate continua cu tot felul de intelectuali ce erau nedespartiti de pipele lor.

La randul lor, pipele se impart in mai multe categorii, dar cel mai des li-se dau nume dupa forma. Astfel, exista pipe-mar, pipe-indoite, pipe-biliard, bulldog, canadiene, gardian, Dublin, freehand,  princiare, poker sau Woodstock.

these are the last touches, for the pipe of @moodysgarage .#pipe ##woodcarving #badass #fantazy #anvil #hammer

A photo posted by SVpipesdesign (@svpipesdesign) on

Asa cum am zis mai sus, exista pipe de lut, de lemn de trandafir, de cires sau din roci vulcanice, de calabash, de merschaum african sau din Missouri, cu apa sau de opiu, toate avand sau nu un mustiuc acrilic . Dupa numele manufacturierilor, cele mai faimoase pipe sunt Dunhill, Barbi, Baldi, Davoli, Rossi, Cristiano, Upshall, Ferndown, Sovereign, Stanwell si Big Ben, dar nu putem omite nici mesterii pipari independenti asa cum sunt o multime. Revenind la fumatorii de pipa, daca spunem ca sunt destui cei care au inceput de la o pipa de 5-10 euro si azi au colectii ce valoreaza sute de mii, nu gresim, dincolo de viciu, se afla hobby-ul si pasiunea.

Indiferent de forma sau materialul din care este confectionata pipa, fumatul pipe in zilele noastre a devenit o arta, iar imaginea ce vine in mintea oricarui om cand vine vorba despre fumatorul de pipa, estea aceea a omului relaxat si meditativ, stand solitar cu pipa intr-o mana si paharul de cognac in cealalta.

Aceasta a fost scurta poveste din instagram a zilei, am jonglat putin cu hashtag-urile, am vizualizat ceva poze, dar sper ca a iesit ceva frumos.Pana data viitoare…puneti poze pe instagram.



Leave a Reply

Scroll to Top