Plasa colectoare pentru propolis

plasa colectat propolisDespre calitatile propolisului nu mai scriu si eu, internetul este plin de informatii despre propolis si in vremurile noastre, cam toata lumea stie despre  propolis.   In schimb, din motive de lipsa prelungita de pe blog, dar si din stupina, in seara asta, cautand ceva printr-un folder cu poze, am dat si peste cateva poze facute pe la inceputul lui august. Printre ele, si  poze cu colectoarele de propolis. Asa ca, avem si primul articol pe blog pe anul acesta 🙂

Anul trecut(2016) a fost primul an in care am recoltat propolis cu plasele astea speciale. Nu mult, dar suficient incat sa-mi fac o idee despre potentialul acestei metode de recoltare a propolisului. In anii trecuti mai incercasem, o data cu ceva plasa de insecte folosite la geamurile termopan, dar rezultatele au fost dezastruoase. Textura plasei pentru insecte era foarte moale, nu statea intinsa, iar albinele cresteau fagurasi, iar ochiurile plasei, erau pline mai mult cu ceara decat cu propolis.

In alt an, am gasit prin ceva magazin un alt tip de plasa, cu ochiuri mai mici, iar plasa desi moale, parea totusi mai ok decat clasica plasa contra insectelor. Intradevar, albinele au propolizat mai bine acel tip de plasa, dar rezultatele nu erau multumitoare.

In primavara trecuta, de la targul apicol de la Campina, am cumparat un sul de plasa speciala pentru propolis. Am reusit sa acopar 16 stupi. Rezultatele, asa cum se vad in poza. Fara a folosi ceva tehnologie speciala, fara fante pentru creearea curentului in stup…pur si simplu am pus plasa, deasupra folia, iar albinele au stiu ele ce au de facut. Propolisul rezultat prin aceasta metota este foarte curat. Spre deosebire de anii in care mai racaiam propolis de pe rame, diferentele sunt vizibile.

Pentru anul acesta sper sa reusesc sa am pe toti stupii colectoare de propolis. Cum anul trecut au fost 3-4 familii ce s-au remarcat prin gradul mai mare de propolizare, anul acesta o sa incep sa fac o selectie si pe baza acestui criteriu…asa, de diversificarea  productiei in stupina.

1 thought on “Plasa colectoare pentru propolis”

  1. Pingback: Prevenirea furtisagului la albine - Stupul Galben

Leave a Reply

Scroll to Top