Prevenirea furtisagului la albine

Furtisagul la albine este o mare problema mai ales la finalul sezonului apicol. Lipsa culesului, hraniri de completare sau stimulare, sau simpla deschidere a unui stup poate declansa furtisagul. Personal, anul trecut am avut parte de un furtisag lent, soldat cu decimarea unei familii de albine. Tocmai de aceea, primul pas pentru evitarea furtisagului este reducerea urdinisului.

Pe final de sezon, cand culesul este scazut dar familiile  inca sunt puternice iar temperaturile sunt inca ridicate, reducerea urdinisului poate duce la probleme de ventilatie pentru stupi. Bine, la stupii cu fund din plasa nu este o problema, dar la stupii cu fund plin, ventilatia este o problema. Cum in stupina am atat stupi cu fund din plasa, dar si cu fund plin, din scandura, pentru cei din urma, pentru a evita problema ventilatiei defectuoase, dar si pentru a preintampina furtisagul, am purces la opturarea urdinisului cu o bucata de plasa. In felul acesta accesul albinelor in stup se face printr-un urdinis redus, dar ventilatia este asigurata pe toata suprafata.

Dupa cum se vede si in poza, o simpla bucata dintr-o plasa ce o folosesc la colectarea propolisului, prinsa in doua pioneze, este o solutie simpla si foarte eficienta.

Leave a Reply

Scroll to Top