Zilnic, pe blogul unde scriu despre alte lucruri si mai putin despre apicultura (e-redoo.ro) am cel putin 2-3 oameni ce ajung acolo cautand “ce este mierea cruda” sau termeni asemanatori. Laudabila dorinta de cunoastere si informare. Vinovat pentru aceste cautari este un articol scris repede, pe genunchi, in care explicam ce este mierea cruda si de unde a pornit aceasta nebunie.Articolul aici.
Sa intelegem mai bine ce este mierea cruda, haideti sa aflam intai ce este mierea de albine. O scurta definitie a mierii, ar fi aceia ca : mierea de albina este o substanta dulce, contine apa, este bogata in zaharuri( glucide, nu zahar!!!), vitamine, enzime si foarte multe substante minerale.
Sa incerca sa luam pe rand aceste substante.
Glucidele din miere
In miere regasim trei tipuri de glucide cu un procentaj diferit. Avem fructoza – aproximativ 38%, urmeaza glucoza –aproximativ 31%, iar la final, avem si o cantitate de zaharoza –aproximativ 1 – 2%.
Procentajul glucidelor poate avea o usoara fluctuatie, in functie de zona si tipul de miere.
Vitaminele din miere
Acum ca ne-am lamurit cu glucidele din miere, sa vedem si vitaminele. Printre vitaminele ce se regasesc in miere, cele mai importante sunt vitaminele din complexul B și, în cantități ceva mai mici, vitaminele C, A, D si K.
Substantele minerale
Substantele minerale prezente in miere sunt usor asimilabile de catre organismul uman. Desi in cantitati mici, paleta de minerale existente in miere, este foarte larga si la fel ca si glucidele, variaza in functie de sortul de miere. Cele mai des intalnite minerale sunt: potasiu, iod, sulf, calciu, sodiu, fosfor, magneziu, siliciu, fier, mangan si cupru. Ca si regula, nu neaparat de baza, mierea mai inchisa la culoare este mai bogata in minerale.
Toate aceste substante ajung in stup si sunt transformate in miere printr-un proces complex. Albinele lucrătoare recoltează nectarul cu ajutorul trompei, și-l transporta in stup inmagazinat in gușă, unde este amestecat cu saliva, iar la sosire transferat albinelor din stup, care îl prelucrează în continuare… din gusa in gusa până se obține produsul finit, mierea ducle ce-o dorim cu toti pe masa.
In tot acest proces de transformare al nectarului in miere, intervine enzimele. Enzimele sunt catalizatori biologici cu originea în celula vie. Acțiunea enzimelor este reversibilă, iar această proprietate se exercită atât asupra reacțiilor de descompunere, cât și asupra celor de sinteză.
Ca fapt divers, enzimele sunt distruse in totalitate la temperaturi de 80 grade Celsius, iar pasteurizarea mierii presupune incalizirea ei timp de 7 minute la 63 gradeajungem si la raspunsul intrebarii de unde a plecat acest articol: Ce este mierea cruda?
Mierea cruda este mierea nesupusa niciunui tratament termic, cu alte cuvinte, miere nepasteurizata, asa cum au facut-o albinele, singura interventie asupra ei, fiind extragerea din faguri si ambalarea in borcan.