Urmeză 3 luni de sărăkie

Zicea Seneca că uneori, pentru a nu uita cum e să fii sărac, să-ți mai acorzi niște zile de sărăcie. Bine, Seneca, cu toată filosofia sa stoică, nu era chiar ultimul sărak al Imperiului Roman. Altfel spus, altfel filosofezi cu burta plină. Deci, deși voi nu puteți verifica, în următoarele 3 luni voi încerca să trăiesc la limita sărăciei. Adică, voi coborî la nivelul salariului mediu pe economie și voi încerca să ies din sărăcie, să-mi cresc veniturile, să-mi optimizez cheltuielile. Pentru că eu  cred că în România încă ai șansa să faci lucrul acesta, poți să îndulcești puțin sărăcia. Desigur, e mult de muncă, trebuie să tragi mult mai tare și mai mult decât unul care este cu niște zerouri deasupra ta. Da, sunt zone și sectoare unde, cât ai vrea, nu poți să scapi de sărăcie. Dar măcar să încerci… că orice plus reprezintă ceva. 

Care ar fi planul? Sincer nu este creionat complet, e mai mult o decizie luată în urma unei postări de pe un grup de facebook. Nu știu dacă postul e unul la mișto sau dacă cel ce a expus situația este chiar în situația descrisă. Nu am citit nici comentariile și sfaturile…deși, cred că se vor găsi destule ce-l vor trimite pe bietul om la cursuri și webinarii. În fine, eu fac experimentul ăsta și pentru mine dar și pentru inspirația unuia care caută metode de a scăpa de sărăcie.

Salut colegi.
Am 34 de ani și nu am niciun ban pus deoparte. Cochetez de vreun an cu ideea asta, dar mereu m-a dat înapoi ideea ca strâng 1200 RON pe an, am 5-6% profit într un caz bun și pierd 4% din inflație.
Dar toate trebuie sa aibă un început.
Sunt decis ca pot economisi pt început în primul an 100 de ron/lunar.
Dacă totul merge bine, în timp pot creste suma.
Nu am cunoștințe despre tranzacționarea acțiunilor și comisioanele lor, asa ca îmi puteți sugera ceva de început?
Nu știu, un fond de investiții ceva, unde sa ma pot înscrie cu aceasta suma.
Va mulțumesc și aștept orice feedback, sfat.
Va rog, nu râdeți de mine cu aceasta suma, deocamdată, acum atâta pot, dar uite ca dacă nu fac nimic în privința asta, timpul trece, voi ajunge la 45 de ani, la fel constatând ca nu am nimic al meu. O mica siguranță financiara.

Mda, lăudabilă dorința tipului însă, ce am învățat eu în timp a fot că de multe ori, inacțiunea este mai păguboasă decât o acțiune. Fie ea și cu rezultate proaste. Tipul e dezamăgit că-i mănâncă inflația 4% pe an. Plm, da când reușești să economisești doar 100 lei pe lună, 4% e pistol cu apă. Concluzia ar fi că tipul de pe fcebook ar trebui să vadă ce dracu face, ce soluții găsește să-și crească veniturile.

E, tocmai de asta pornesc de la salariul mediu pe lună. Deși nu știu pe nimeni printre cunoscuți care să câștige alariul mediu pe lună, mă gândesc că o parte dintre aceste persoane, pe lângă 1386 lei în mână, mai au și bonurile de masă. Na, cum la mine nu e vorba de chirie, o să merg pe un buget lunar de 1000 de lei. Sincer mă cam sperie suma asta…trebuie să renunț la multe lucruri. Dar măcar încerc și sigur la finalul experimentului sigur voi fi scăpat de niște obiceiuri detul de dubioase. Pe lângă optimizarea cheltuielilor o să trebuiască să fac ceva să cresc veniturile. Cum la servici nu se mai pune problema de creșteri salariale( s-au dat în ianuarie) sau alte prime, trebuie să văd la ce mă pricep eu cel mai bine și să trag pe direcția aceia.

Asta ar fi, de mâine, pentru 3 luni mă întorc la sărăcie….și voi scăpa de ea.

 

1 thought on “Urmeză 3 luni de sărăkie”

  1. Pingback: E greu să te lași de fumat – Tac'su

Leave a Reply

Scroll to Top