Busuiocul cerbilor, o planta melifera

In zona in care tin stupii, din vremurile in care vara ploua constant s-au format niste balti pe terenurile agricole. Pentru ca erau ani in care apa ramanea constant pe aceste terenuri, oamenii nici macar nu s-au mai deranjat sa cultive bucatile respective de teren. Pe acolo a inceput sa creasca busuiocul cerbilor, o planta foarte melifera.

Busuiocul cerbilor Mentha pulegium este una dintre speciile perene de menta. Eu o stiam drept izma. In zona mea nu stie nimeni aceasta planta melifera sub aceasta denumire de Busuiocul Cerbilor si, probabil, eu sunt printre putinii daca nu chiar singurul care stie si denumirea latineasca…Mentha pulegium. In fine, nu conteaza, anul acesta izma cum este ea cunoscuta in zona mea a inflorit din belsug. A plouat mult, albinele viziteaza menta asta si, in stup a intrat destul de mult nectar.

Anul trecut, in lipsa ploilor, busuiocul cerbilor nici macar nu a mai apucat sa infloreasca, s-au uscat plantele cu bobocii florali nedeschisi. Acum doi ani, avand mai multa umiditate am avut ceva cules la menta asta salbatica. A iesit o miere poliflora dementiala, parfumul de menta fiind foarte pregnant in miere. Anul acesta, dupa cum ziceam, foarte multe flori de busuiocul cerbilor si o perioada de inflorire foarte lunga. Pe saptamana viitoare pregatesc o extractie de miere. N-o sa fie sort, nu e ca la culesul de menta practicat in zona Dunarii dar, cu siguranta aroma de menta se va resimti foarte bine in miere.

 

Leave a Reply

Scroll to Top