In momentul in care primul om a descoperit latura taioasa a unei pietre si a folosito, a inceput evolutia umanitatii. Atunci a fost descoperit/inventat cutitul. Primul cutit descoperit provine din paleolitic, iar de atunci, de la primul cutit din piatra, cutitul a trecut prin toate etapele. Am avut cutite din piatra, obsidian, bronz, fier, otel ca acum sa gasim inclusiv cutite din ceramica sau titan. Omenirea a evoluat si datorita acestui minunat obiect, folosit zilnic si prezent in fiecare casa. Cum era si firesc, cutitul a evoluat si s-a transformat odata cu omul modern, in momentul acesta avand atat de multe modele si forme incat si unui expert i-ar fi greu sa le identifice pe toate, iar dupa doua milioane si ceva de ani, cutitul inca este de neinlocuit….
Ca si idee de baza, cutitul este format din doua parti :lama si maner, dar aici se termina asemanarile, cutitele incepand a se diferentia pe categorii si zone de aplicabilitate. Avem cutite militare, cutite de masa, adaptate pentru fiecare tip de mancare, avem cutite de vanatoare sau cutite de buzunar. O lume fascinanta si daca stai sa privesti un cutit altfel decat ca o ustensila, vei intelege de ce sunt atia coletionari si pasionati de cutite.
Dincolo de colectii, la nivel mondial sunt 3 cutite ce au facut istorie, sunt cutite atat de populare incat sunt recunoscute si apreciate in cele mai indepartate colturi ale planetei.
Opinel-cutitul calatorului.
In 1895 un francez, Joseph Opinel pe numele sau, a creat primul cutit Opinel. La prima vedere, parea un cutit simplu, dar calitatea si costurile reduse de fabricatie au facut ca acest cutit sa cucereasca lumea. Cei ce calatoreau in Africa, aveau pentru schimburile cu bastinasii, cantitati mari de cutite Opinel, iar in vremurile moderne, cand diversi oameni de stiinta au ajuns prin diverse comunitati izolate, au ramas surprinsi sa gaseasca in posesia acestora, cutite Opinel vechi. Initial, cutitul Opinel a avut o dimensiune standard, dar cum existau si parereri ca-i prea mare sau prea mic, Joesph Opinel a diversificat productia numerotand cutilele de la 1 la 10, acum existant si 12 si 13. Cel mai celebru si popular cutit Opinel, este Opinel 8 poate si datorita marimii medii.
Swiss Army Knife-briceagul multi-functional
Celebrul Victoras si-a inceput istoria cand arma elevetiana si-a dorit pentru trupe, un cutit de buzunar care sa poata fi folosit atat la deschiderea conservelor dar si la demontarea si montarea armelor. Asa a luat nastere acest cutit istoric, primul model Swiss Army Knife, primind numele de Modell 1890. La momentul respectiv, prima comanda pentru armata a fost data catre o companie germana, in Elvetia nefiind nimeni capabil sa onoreze o comanda atat de mare. Mai tarziu, Karl Elsener a preluat productia, tot el punand si scutul cu cruce pe manerele acestor cutite. Desi compania VictorInox a fost preluata de catre compania rivala Wenger, brandul a ramas, momentan existand in piata foarte multe modele, unele foarte complexe.
Balisong-cutitul fluture
Original din Filipine, acest cutit si-a castigat popularitatea mondiala dupa ce americanii au inceput sa importe masiv acest cutit. Dupa import, cum era si firesc, americanii au inceput sa-l si produca. Butterfly knife a fost foarte popular si in cinematografie, in foarte multe filme, baietii rai cand scoteau un cutit, scoteau un butterfly. Ca fapt divers, in anii 70-80, in SUA, in 80% din cazurile de amenintarile cu arma, altele decat cele de foc, au fost facute cu un astfel de cutit. In foarte multe tari, detinerea acestui cutit este considerata ilegala. Acest cutit este considerat periculos prin prisma faptului ca foarte multe persoane s-au ranit incercand celebrele jonglerii ce au facut ca celebritatea acestui cutit sa creasca.
In Romania, detinerea si portul cutitului se supune ART.372 din Codul Penal
Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase
(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;
b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;
Pingback: Printre altele… – Hashtagram.info