Tu te-ai muta la pensie în Grecia?

Dincolo de climă, de ape limpezi și de o distanță relativ scurtă ce poate fi parcursă cu mașina repede și decent mai ales după ce vecinii bulgari s-au pus la punct cu autostrăzile, Grecia, pare o țară bună în care să te retragi la pensie. Fu o discuție, încă se discută, pe forum-grecia despre această posibilitate. Un tip cerea sfaturi și alte ponturi despre posibilitatea unei mutări în Grecia. Nu acum, la pensie… Întrebarea e, tu te-ai muta în Grecia când vei ieși la pensie? E o opțiune viabilă? Că eu văd niște avantaje într-un astfel de demers.

Așa, la rece, eu văd trei variante pentru acest demers. Desigur, fiecare cu plusuri și minusuri însă, zic că sunt trei opțiuni dacă vrei să te muți în Grecia la bătrânețe. Ține minte însă, pentru toate trei, ai nevoie de banii tăi nu de banii altora

  • Să cumperi o casă în Grecia. Cred că aceasta este cel mai complex demers. Dincolo de birocrație, de faptul că nu cunoști limba, că nu știi dedesupturile unei astfel de tranzacții, ai nevoie de un buget destul de consistent. Desigur, găsești o proprietate la prețuri similare cu ce găsești pe la noi însă dacă vrei să cumperi o casă în Grecia în vederea relocării, ai nevoie de un minim 100.000 euro. Poate fi făcut acest demers și înainte de pensie, o investiție. Sunt firme ce administrează astfel de locuințe, se ocupă de curățenie, de clienți în sezon. vantajul ar fi că mai atenuiezi din investiție și ai și un loc al tău în care să-ți petreci vacanțele.
  • Să închiriezi o casă pe termen lung în Grecia. Treaba asta cu închiriatul pe termen lung, cât să treacă iarna, am mai zis-o într-un articol, e preferata mea. Avantajul la această alternativă de a trăi la bătrânețe în Grecia îl văd în faptul că nu trebuie să ai o sumă mare de bani așa cum ziceam la primul punct, poți jongla cu pensia și ce ai adunat până la momentul acela. Cred că poți face treaba asta plecând de la un buget de 6-700 euro/lună. Un alt avantaj îl văd în faptul că poți alege o zonă mai bună în care să închiriezi pe jumătate de an o locuință. Și poți schimba tot timpul locația.
  • Să cumperi un camper și să locuiești în el. Mda, asta ar fi varinta ieftină pentru a petrece cât mai mult timp în Grecia. E o chestie pitorească însă nu știu dacă la bătrânețe chiar ai chef să locuiești o perioadă foarte lungă de timp doar într-o dubă.

Cam astea ar fi principalele variante pentru a face această mișcare. Da, vise pentru bătrânețe, am văzut acest comentariu destul de des repetat în firul discuției amintite mai sus… Dar na, e posibil, important este să faci cumva astfel încât la momentul în care te-ai hotărât să te retragi în Grecia, să ai bani suficienți încât să poți trăi liniștit. Și asta fără să vinzi ce ai pe aici…că poate te apucă dorul de pământul strămoșesc.

Leave a Reply

Scroll to Top