botci schimbare linistita

Botci de schimbare linistita a matcii in aprilie

botci schimbare linistitaSunt momente in care colonia de albine doareste sa schimbe matca, fara a roi. Acest proces se numeste schimbare linistita. Motivul pentru care albinele construiesc botci de schimbare linistita scapa de multe ori stuparului, chiar daca acesta este multumit de evolutia familiei de albine. Am cateva familii de albine in care matcile se schimba linistit. Matcile obtinute din botci de schimbare linistita sunt foarte apreciate de stupari, aceste matci fiind considerate cele mai valoroase.

In momentul in care se doreste schimbarea linistita a matcii, albinele construiesc una, maxim trei botci, asezate central in mijlocul familiei. Existand deja o regina in familie, viitoarea regina ce se va naste din botca de schimbare linistita v-a fi hranita cu mare grija inca din stadiul de ou, lipsa stresului sau disperarea intalnita in cazul botcilor de salvare facand diferenta intre reginele obtinute in acest fel.

Am cateva familii de albine in care fenomenul de schimbare linistita a matcii apare frecvent. Din ce am observat, majoritatea schimba linistit matca in a doua jumatate a sezonului apicol, de multe ori intrand la iernat cu ambele matci. Anul asta, pentru prima oara, am observat ca o familie de albine a crescut botci de schimbare linistita in aprilie. Intuiesc ca motivul pentru care familia vrea sa schimbe linistit matca este varsta acesteia, matca este din 2015 si provine tot din schimb linistit. La urmatoare vizita, desi e cam devreme, cu aceasta matca batrana voi face un roi micut.

Leave a Reply

Scroll to Top