Importanța păducelului pentru sănătate și apicultură

Destul de răspândit în România, mai ales în zonele de câmpie și de deal, păducelul are beneficii multiple atât pentru sănătate cât și pentru apicultură. Cu o răspândire destul de vastă și cu o mulțime de beneficii, păducel este cunoscut popular și sub denumirea de gheorghinar. În medicina alternativă păducelul îl regăsim sub diverse forme de la ceaiurile de păducel, tincturi și până la prezența într-un procent mai mare sau mai mic în diverse remedii naturiste. Pe parte apicolă, având o înflorire ce se suprapune cu cea a salcâmului, păducelul se poate regăsi în procente destul de ridicate în mierea de salcâm. O parte dintre apicultori nu apreciază acest lucru, mierea de păducel cristalizează mai rapid iar un procent ridicat de nectar de păducel poate afecta coloritul mierii de salcâm. Potrivit literaturii de specialitate, aportul de nectar de păducel ar fi între 40-100 kg la hectar. Dincolo de aportul de nectar, păducelul este foarte apreciat pentru polenul cu o aplicabilitate foarte vastă în curele cu polen

Polenul crud de păducel – Beneficii


Acest tip de polen este un bun remediu pentru sistemul cardiovascular (inimă și vasele de sânge), pentru că:
– îmbunătățește substanțial funcția cardio-circulatorie;
– are acțiune inotrop pozitivă (crește contractibilitatea musculaturii inimii) și batmotrop negativă (scade excitabilitatea musculaturii inimii);
– îmbunătățește fluxul sanguin către inimă și din inimă, dar și pe cel care pleacă din inimă către întregul organism;
– crește puterea şi frecvenţa contracţiilor cardiace și relaxează în același timp mușchii netezi ai inimii;
– reglează bătaile inimii (ritmul cardiac);
– ajută la combaterea proceselor inflamatorii de la nivelul aparatului cardiovascular;
– menține tensiunea arterială în limite normale;
– reduce oboseala, dispneea, palpitațiile și extrasistolele, printre altele, inclusiv în cazul suferinzilor de insuficiență cardiacă congestivă;
– previne acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra inimii și o protejează pe aceasta de degradarea prematură;
– întărește inima fizic și emoțional, scăzând reactivitatea acesteia la stres și anxietate;
– crește toleranța la efort fizic și psihic în cazul pacienților suferinzi de afecțiuni cardiace;
– reduce nivelul de colesterol rău (LDL și VLDL);
– reduce vâscozitatea sângelui (fluidifică sângele) precum și concentrațiile de fibrinogen și fibrină;
– accelerează recuperarea după afecțiuni cardiovasculare (inclusiv endocardită sau miocardită);
– are efect antiaterosclerotic (reduce plăcile de aterom (acumulare de colesterol) de pe artere) – efectul antiaterosclerotic, care protejează împotriva bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale, se datorează, printre altele, capacității polenului crud de păducel de a reduce agregarea plachetară și de a contribui activ la optimizarea sistemului fibrinolitic (scade riscul de formare a cheagurilor de sânge);
– are efect antiarteriosclerotic (reduce rigidizarea și îngroșarea anormală a arterelor);
– ameliorează semnificativ activitatea cardiacă decompensată;
– reduce stresul de orice natură asupra miocardului (mușchiul inimii);
– crește eficiența inimii și ajută la eliminarea fluidelor în exces reținute în organism;
– la persoanele în vârstă (geriatrice), ajută la reducerea leziunilor aterosclerotice din vasele de sânge și îmbunătățește inclusiv fluxul sanguin cerebral;
– exercită efecte pozitive asupra hemodinamicii, metabolismului cardiac și rezilienței cardiace;
– este benefic în timpul convalescenței, mai ales după operații chirurgicale la inimă sau după infarct miocardic, îmbunătățind substanțial activitatea inimii și calitatea vieții;
– îmbunătățește sănătatea vaselor de sânge;
– îmbunătățește circulația sângelui în întregul organism;
– ajută la recuperarea după perioadele de efort fizic intens (suprasolicitare fizică), îmbunătățind totodată și starea psiho-vegetativă, printre multe altele.

Leave a Reply