Fac treaba asta cu pus o pungă cu miere la albine în ianurie de mulți ani. Na, într-un an m cumpărat și apifonda dar am renunțat la treaba asta pentru că eu sunt mai zgârcit, mi-e greu să scot banii din buzunar. Știu, exact cum comenta cineva la un clip de pe youtube că nu înțelege care e șmecheria să scoți mierea vara și să o pui la loc înstup iarna. Acum știți și voi că fiecare stupar are modul lui de lucru și abordează apicultura în funcție de mai mulți factori.
E, cam așa fc și eu și acesta este motivul pentru care pe post de turtă energetică eu folosesc o pungă cu miere pusă peste cuib. Aș putea divaga o grămadă, am mai scris și în trecut despre treaba asta însă vreau să punctez următoarele:
- Mierea o am așa că nu trebuie să mai cumpăr turte energetice pentru albine….v-am zis că sunt zgârcit.
- În timpul anului nu fac hrăniri de stimulare sau hrăniri de completare.Mă limitez la eventuale unificări în toamnă.
- Posibil ca faptul că folosesc doar miere pentru turte energetice să conteze pe termen lung…pentru că, deși mortalitatea acceptată într-o stupină ar fi de vreo 5%,la mine nu este. Am avut ierni în care nu am pierdut nici măcar o familie de albine. Ce mai mare pierde a fost de 3 familii în iarna lui 2016. Altfel, am mai avut câte o matcă căzută prin primăvară dar atunci am făcut unificări.
Cam astea ar fi principalele motive pentru care prefer să flosesc pe post de turtă energetică pentru albine mierea. Sunt conștient că pe parte financiară și, cel mai probabil dacă aș aborda o apicultură intensivă, aș optimiza veniturile prin hrăniri cu siropuri iar în loc de miere aș folosi altfel de turte energetice.Dar atunci nu ș mai putea să le spun clienților că mierea mea este opținută de la albine care nu văd siropuri și alte chestii pe bază de zahăr.
Altfel, dacă ai ajuns pe aici, te poți abona la canalul meu de youtube.