Gata, anul apicol 2017 a inceput. Asa zic batranii, anul apicol incepe in august.Am fost zilele trecute la stupina, am jonglat putin cu ramele si am urmarit sa vad cum sta treaba la niste roi facuti mai tarziu.
La ce seceta a fost in ultima vreme, pot zice ca sunt aproape multumit.Mai sunt cativa stupi ce nu stau chiar stralucit la capitolul rezerve, dar sunt optimist, am si stupi ce au la vremea aceasta mai mult decat au nevoie, asa ca pot jongla cu ramele cu mancare. Lucru ce l-am si facut dealtfel.
Am urmarit sa vad cat puiet am in stupi si desi matcile au redus ponta, in jumatatea lunii august, am puiet de toate varstele pe 3-7 rame, in functie de puterea familiei. Cu siguranta, daca faceam hraniri de stimulare, ar fi stat altfel treaba, dar asta este al treilea an in care nu fac niciun fel de hranire.Nici primavara si nici toamna. Prefer sa fac unificari si sa descapacesc dupa diafragma incepand cu luna septembrie.
Cat vreau eu sa fac apicultura cat mai naturala, vreau nu vreau, tratamentele cu varachet trebuiesc facut. Si cum nu mai am de extras miere, am luat caturile de pe stupi, am extras ce mai era prin ele si am facut primul tratament, urmand sa-l repet la 7 zile, asa cum spune cartea.
Si cum am prin stupina toate natiile de cutii, in tiimp ce puneam subarele la stupii cu fund antivaroua, la unul am intampinat ceva greutate la introducere. Initial am crezut ca am ceva iarba crescuta si-mi obtureaza canalul, dar nu, sub fundul stupului aveam un roi. Mic, cu matca imperecheata si ceva puiet.
Asa ca dupa ce am terminat cu tratamentul, am luat matca din acest mic roisor si am inlocuit o matca din 2014(marcata cu verde) nu de alta, dar inca mai aveam in stupina 3 matci din 2014. Acum au ramas doar doua si urmeaza a fi inlocuite mai tarziu.