Capcane pentru viespi

Deși m-am trezit târziu, am reușit și am amplasat duminică câteva capcane pentru viespi. Anul acesta iernez stupii pe o vatră nouă, undeva la intrare în sat. Cum a fost un an complicat pentru mine, nu am avut foarte mult timp să mă ocup de stupi așa că am omis și atacul viespilor. Dacă la vatra din pădure dujmanul suprem al albinelor era bărzăunele, aici, în sat, viespile comune sunt o adevărată pacoste.

Probabil și anul acesta a fost unul propice dezvoltării viespilor, că am mai auzit stupari plângânduse de faptul că sunt foarte multe viespi în jurul stupilor. Acum, nu știu câtă pagubă pot produce viespile, nu știu câtă miere ar fura din stupi dar un lucru este cert…viespile sunt un deranj destul de mare pentru familiile de albine. Așa că pentru a reduce numărul viespilor ce bântuie pe lângă stupi, se pun capcane pentru viespi. Mda, există capcane pentru viespi de cumpărat, pentru cei cu dare de mână, vreo 40 lei/capcana. Frumoasă, elegantă….dar scumpă și nu știu cât de eficientă. Asta e bună pentru non-stupari, pentru oamenii ce s-au retras la curte și vor să mai reducă din numărul viespilor ce le bâzîie prin ogradă. Altfel, pentru cine vrea o capcană pentru viespi ieftină și foarte eficientă, un pet cu o gaură laterală sau cu partea de sus tăiată și intoarsă invers, ca o palnie este mai mult decât suficient.

În fine, revenind la capcanele pentru viespi, într-o joacă mai mult, am fabricat un mic experiment cu două astfel de capcane home made… Într-o capcană am pus Coca Cola și în cealaltă am pus Fanta de portocale.

După cum spun și în filmuleț, capcanele au fost gata pe la ora 9 dimineața…și de comparație, la ora 5 după amiază, cel puțin la capcana pentru viespi în care am pus Fanta aveam o captură impresionantă de viespi.

Clipul 1

Clipul 2.

Leave a Reply

Scroll to Top