Cel mai bun aparat de sudură cu electrozi pe care să plătești maxim 500 lei

În momentul de față, meseria de sudor rămâne una dintre cele mai căutate meserii din țara asta. Și e bine plătită și ai nevoie de un aparat de sudură bun și ceva chef să înveți să sudezi. Partea mișto este că dincolo de diplome, poți învăța să sudezi în regie proprie.  Dacă musai vrei, poți să faci un curs de calificare, poți deveni sudor cu acte. Altfel, poți fi un sudor foarte bun doar practicând la tine acasă, pentru ce ai nevoie. Și pentru treaba asta ai nevoie de un aparat de sudură bun, electrozi, o mască și niște mănuși de sudură. Pentru că am mai discutat acum ceva vreme despre sudură și aparate de sudură, m-a sunat ieri un prieten și m-a întrebat dacă am o recomandare de aparat de sudură bun într-un buget de 500 lei. Bugetul e foarte ok, de banii ăștia poți cumpăra un invertor de sudură bun. I-am recomandat invertorul de sudură ALMAZ 250A, un aparat de sudură bun, destul de verstil, un aparat de sudură ce poate suda cu toate tipurile de electrozi înveliți, electrozi rutilici, electrozi bazici, electrozi inox de la 1,6-5mm și se încadrează în bugetul de 500 lei.

La o scurtă căutare pe internet după cel mai bun aparat de sudură am descoperit că sunt câteva modele ce apar repetitiv în topurile ce abordează subiectul acesta al aparatelor de sudură:

  1. Invertor de sudura industrial Velt MMA 160, 160 A, 230 V
  2. Aparat de sudură Nordica Telwin 160 A
  3. Invertor sudura Telwin Force 145

Aparatul de sudură cu electrozi înveliți, recte sudura cu arc electric de tip MMA(Manual Metal Arc) rămâne totuși cea mai bună alegere în momentul în care ai nevoie de un aparat de sudură în gospodărie. Spre deosebire de alte tehnici de sudură, aparatul de sudură cu electrozi poate fi folosit atât în interior cât și în exterior, materialul sudat neavând totuși nevoie de un tratament special. Cu alte cuvinte poți suda piese de metal ruginite sau murdare cu o curățare prealabilă a locului de sudare. Un alt avantaj al acestui tip de aparat de sudură rămâne prețul  mic de achiziție al aparatului de sudură. Există două tipuri de aparate de sudură, clasice și aparate de sudură cu invertor. Recomandarea mea ar fi să se aleagă un invertor de sudură. Are ceva avantaje față de un aparat de sudură clasic începând cu un consum de energie electrică mai mic dar și cu performanțe mai bune.

Alegerea electrozilor de sudură

În cazul aparatelor de sudură MMA alegerea electrozilor poate părea complicată, mai ales pentru un începător. Nu este, pentru chestii uzuale poți merge liniștit pe electrozii bazici, electrozi standard folosiți cel mai des de către sudori. Aici este nevoie de puțină atenție la detalii deoarece un tip de electrod va acționa mai mult sau mai puțin eficient pe anumit tipuri de materiale sau suprafațe și astfel, calitatea și rezistența cordonului de sudură va fi de asemenea  influențată de tipul de electrod folosit. În general, la sudura cu arc electric se folosesc electrozi de adaos și în mare, aceștia sunt de două tipuri:

  • Electrozi Rutilici – Acest tip de electrod este folosit preponderent atunci când avem nevoie de o sudură ce presupune o anumită finețe și permite utilizarea aparatului indiferent de direcția de executare, fie ea verticală sau orizontală. Deși sudura cu electrozi rutilici nu îți va oferi o sudură forte trainică, avantajul este acela că arcul electric este mult mai stabil în cazul acestui tip de electrod și se poate suda atât prin curent alternativ dar și curent continuu.
  • Electrozi Bazici – Sunt electrozii ideali pentru sudura clasică. Acest tip de electrod asigură o sudură cu rezistență ridicată și de calitate superioară.  Cu toate acestea, vor consuma mai mult adaos, arcul electric va fi mai instabil și nu va putea funcționa decât cu curent continuu.

Deși ziceam cu ceva timp în urmă că aș fi interesat de un curs de sudor, timpul nu mi-a permis să fac lucrul acesta, apoi a venit pandemia și s-au dus planurile. Mi-am mai făcut de lucru pe la țară ba cu aparatul meu de sudură sau, ultima oară cu un HEBER® HBR-325T, 300 A ce mi-a plăcut cum merge.

De final ce să zic, este bine să ai în curte un aparat de sudură bun că nu trebuie să dai pe el o avere. Și sudura este o activitate destul de plăcută din care poți câștiga niște bani frumoși dacă începi să-i prinzi tainele. Dincolo de orice, indiferent de ce aparat de sudură alegi, nu te zgârci la mască. Am văzut pe pielea mea diferențele dintre o mască de sudură clasică cu geam afumat și o mască cu cristale lichide.

 

 

1 thought on “Cel mai bun aparat de sudură cu electrozi pe care să plătești maxim 500 lei”

  1. Pingback: Sudură și alte comisioane – Tac'su….diverse pasiuni

Leave a Reply

Scroll to Top