Educația finnciară a copiilor

Cică ar exista o urmă de educație financiară și pe la școală. Nu m-aș baza pe ea, până la urmă, baza se pune acasă. Din ce vede copilul, din ce-i explică părinții și din antrenament. Privind în urmă, eu nu am primit chiar cea mai bună educație financiară de la părinții mei. S-au limitat mereu la pune mâna și învață și la nu fi mână spartă… #atîtsaputut. Normal că nu i-am ascultat, a trebuit să dau cu capul până m-am prins cum stă treaba cu educația financiară. Și nici acum nu știu mare lucru…și aplic și mai greu ceea ce știu. Această frumoasă introducere o fac ca urmare a faptului că sunt mândru că fii-mea cea mare a reușit și și-a strâns singură banii pentru bicicletă. Și ea e și mai mândră că a reușit lucrul acesta.

Clar, nu trebuie exagerat cu educația financiară pe copii mai ales dacă tu ca părinte n-o stăpânești cât de cât. Și musai, să nu-l educi financiar cu forța că e forte posibil să-l arunci în partea cealaltă…În fine, ideea este că trebuie să îi explici ca unui om mare, să-i explici de unde vin și cum vin banii, de ce e bine să ai niște bani puși deoparte. Și să-i oferi alternative când el vrea șă-și cumpere de toți banii păpuși LOL sau jeleuri. Și copii înțeleg. Mă rog, ai mei cam reușesc să înțeleagă. Așa și cu strânsul banilor pentru bicicletă. A, clar că-i cumpăram copilului bicicletă, mă bătea la cap de multă vreme. Dar i-am sugerat să strângă ea banii pentru respectiva bicicletă. Și pentru că într-o seară era agitată, i-am propus să-și picteze un borcan în care să pună economiile și când strânge toată suma, mergem și cumpărăm bicicleta.

Bă, și a reușit…a pus în borcanul respectiv tot ce a adunat de la colind, de ziua ei de la mamaia și tataia, de la sorcovă. Inclusiv mărunțiș găsit pe jos sau ce-i mai dădeam eu pentru diverse activități. De revelion, cu ceilalți copii, au sorcovit totă gașca. O prietenă a auzit când i-a zis lu maică-sa să-i țină banii că vrea să-i pună în borcanul cu bani pentru bicicletă. Prietena asta a fost tare încântată și i-a mai dat un bonus față de ce le dăduse pentru sorcovă.

Bine, tot ca educație financiară, la un momendat i-am luat 10 lei că nu a vrut să-și facă ordine pe birou. A înțeles că treaba ei este să-și păstreze ordine în lucruri că de restul ne ocupăm noi. Și  a mai înțeles și că mi-a plătit mie 10 lei, cam mult pentru că i-am făcut ordine pe birou.

Leave a Reply

Scroll to Top