Investiții pe bursă pentru începători

Mda, nu sunt un geniul al bursei, investesc sume mici și am plecat de la zero din puct de vedere al investițiilor pe bursă. Dincolo de faptul că am început târziu să investesc pe bursă, în momentul în care am început, dacă mă uit unpic în urmă, aș fi putut investi mai cu cap. În fine, mai stau pe grupurile dedicate, citesc și urmăresc diverși oameni cu experiență în investiții. Trec toate informațiile prin propriul filtru și uneori iese, uneori nu… Dacă tot am ajuns la capitolul acesta al începătorilor, pe grupurile menționate mai sus, apar aproape zilnic persoane care cer sfaturi cu privire la investițiile pe bursă. Deși nu am încercat, mai mereu la aceste postări, apar diverși experți ce pe lângă clasicele sfaturi rupte din 2-3 autori celebri, postează și inevitabila invitație de a discuta în privat. Toți au un plan, toți au o ofertă, toți au ceva de vândut…. Cred că primul sfat când vine vorba de investit la bursă ar fi să stai departe de aceste sfaturi care cu siguranță au o taxă, au un curs oferit spre vânzare.

În ce acțiuni să investești prima dată pe bursă și cum alegi brokerul?

Și dacă tot am pomenit mai sus de debutul meu pe bursă, dacă aș fi din nou în situația asta, nu m-aș mai întinde cum m-am întins prima oară…că erau sfaturi legate de diversificare portofoliului. Mda, unul care nu are habar de bursă nu o să vină niciodată cu o căruță de bani să-i arunce în replicarea indicelui BET. Nu, majoritatea începătorilor pe bursă vin cu sume relativ mici, câteva sute de lei/euro alocate lunar investițiilor pe bursă. După cum probabil toți cei ce s-au interesat despre ce constă această activitate, știu că primul pas în investiția pe bursă constă în deschiderea unui cont de tranzacționare la un broker. Și sunt câțiva broker destul de mediatizați. E, alegerea acestui broker eu am făcut-o și în funcție de suma minimă necesară pentru deschiderea contului de tranzacționare. Aveam la momentul în care m-am hotărât să încep să investesc în acțiuni pe bursă disponibili aproape 3500 lei. Da, bani puțini, nu te îmbogățești tranzacționând mărunțiș…dar pe termen lung câștigi mult mai multe lucruri. Dar despre ce câștigi în timp dacă investești pe bursă,într-un articol viitor.

Bun, revenind la alegerea brokerului, eu am ales estinvest pentru că avea ca sumă minimă necesară activării contului de tranzacționare de 2000 de lei. Se zice că cele mai mici comisioane de pe piața din România le are Tradeville și tot ei ar avea și cea mai mișto platformă. Mda, doar că dacă investești sume mici nu prea te încălzește comisionul diferența dintre 0.65 lei la Tradeville și 0.8 la Estinvest. Asta așa, că o comparație. Ca idee, că tot ziceam, când m-am hotărât să aleg brokerul, am întrebat exact ca orice începător, pe un grup de facebook ce broker ar fi mai ok. Binențeles, majoritatea mi-au recomandat Tradeville dar acest broker ieșea din calculele mele pentru că cereau 10.000 deschiherea de cont. Și eu aveam doar 3500 de lei. Cum ziceam, tot timpul apar oameni dornici să te ajute…și am fost sfătuit să-i contactez pe cei de la Tradeville și să le explic că mi-au fost recomandați de el(nu-i dau numele că e un reprezentant de succes al zonei de educație financiară și are tot felul de cursuri la vanzare…și reclama costă). Cum ziceam, tot timpul e de ciupit ceva de la cineva..

Bun, după ce te-ai hotărăt prin ce broker vei tranzacționa acțiunile pe bursă, rămâne să alegi în ce acțiuni să investești. Normal, diversificarea portofoliului este ok, dar când tu ai 2000 de lei și investești aproximativ 100 de euro lunar în bursă, e destul de complicat să replici indicele BET așa cum recomandă toți specialiștii în bursă. În concluzie, aici am greșit eu….la cât de sărac eram, am diversificat. Cumva a fost ok însă dacă ar fi să-mi deschid pentru prima dată un cont de tranzacționare a acțiunilor pe bursa din România, adică dacă aș fi un investitor începător nu aș mai încerca să diversific…aș alege o singură acțiune, o acțiune din indicele BET care a dat constant dividende și aș cumpăra de toți banii. Și mai apoi, un an de zile, de toată suma aia lunară pe care mi-am propus să o investesc pe bursă aș cumpăra aceiași acțiune.

Cam asta aș face acum dacă aș fi începător pe bursă, mi-aș asuma riscul de a investi timp de un an într-o acțiune a unei comapanii din indicele BET, o companie care, istoric vorbind a dat dividende în fiecare an. Desigur, fiecare face cum vrea dar eu, din ce am trăit până acum, asta aș face. De fapt, asta este strategia pe anul acesta pe bvb…tot anul voi investi doar într-o singură acțiune.

1 thought on “Investiții pe bursă pentru începători”

  1. Pingback: Un mic DCA pe acțiunile Banca Transilvania – Tac'su

Leave a Reply

Scroll to Top