Am dus stupii la rapiță…

Am stupi din 2011 și până acum nu i-am dus niciodată la rapiță. I-am ținut doar staționar în grădină sau într-o formă de semi-pastoral cu o relocare pe perioada verii la pădure unde trag pe salcâm, tei și ceva floarea soarelui și poliflora de rigoare. N-am avut niciodată rapiță în zona de zbor, nu știu din proprie experiență dacă există beneficii sau dezavantaje din faptul că albinele prind culesul la rapiță. Dincolo de partea cu stropirile și neonicotoidele specifice culturii rapiței, faptul că înainte de salcâm un cules puternic cum este cel de la rapiță este un beneficiu imens pentru dezvoltarea familiilor de albine. A, ca o paranteză, n-am gustat niciodată miere de rapiță…

Bun, astea-s detalii, ideea este că am reușit sâmbătă seara și am deplasat o parte din stupină la rapiță. Fiind pandemie n-am mai apelat la cineva cu o mașină mai mare, m-am descurcat cu dubița de la muncă, un Peugeot Partner. Din păcate, deși destul de voluminoasă magaoaia nu mi-au intrat mai mult de 12 stupi la un transport. Și i-am dus fără caturi, le-am pus a doua zi caturile la o parte urmând ca pe miercuri să mai trag o fugă să pun și la restul. I-am pus cam înghesuiți dar m-am limitat la suporții ce i-am avut la dispoziție, că deja, așa cum era planul făcut, eram deja pregătit cu suporții la pădure.

Deplasarea la rapiță a fost cam de pe o zi pe alta…planul era să duc stupii la pădure, așa cum făceam în fiecare an și să aștept să înflorească salcâmul. Mai are freo două săptămâni. E, și joi m-a sunat fratele să mă întrebe dacă vreau să duc stupii la rapiță, că are el un prieten aproape de lanul de rapiță și fermierul stropise deja cu Biscaya, deci, n-ar mai fi problema cu stropirea sau închiderea stupilor. Și m-am gândit două secunde și i-am zis că e ok, putem încerca și rapița. Și am dus 24 de familii la rapiță, că atât am reușit să fac, două transporturi. Rămâne ca restul să-i duc în week-endul următor la pădure și peste două săptămâni să mut și stupii de la rapiță pe vatra din pădure. În condițiile în care vamiliile erau destul de egale ca dezvoltare, cu ocazia asta văd și diferențele între familiile duse la rapiță și cele rămase pe pomi fructiferi și ce flori mai sunt prin grădinile oamenilor.

Leave a Reply

Scroll to Top