Dacă stai și te uiți puțin pe forumurile și grupurile destinate apicultorilor vei observa că sunt două tipuri de apicultori…cei ce aduc mereu și mereu în discuție pasiunea pentru albine și cei ce trag tare cu trollul și miștoul. Despre bani mai rar, în afară de câteva lamentări că prețul mierii este scăzut, că procesatorii sunt niște tâlhari s-au că din apicultură nu se mai fac bani. Însă nimeni nu renunță…mă rog, mai sunt persoane ce renunță la apicultură însă cred ca aceste persoane renunță din alte motive, nu neapărat din motive financiare. Cel puțin așa văd eu lucrurile și o să încerc să mă explic. Posibil să nu fie o explicație 100% exactă dar putem generaliza puțin.
În condițiile în care apicultura este o meserie, după câțiva ani de practică cam ajungi să o faci destul de bine. Nu, nu ajungi profesor însă poti duce lejer o stupină de cel puțin 20-30 de familii doar ca activitate de weekend, fără prea multe oase rupte. Și asta plecând de la zero, fără prea mari investiții. Desigur, vrei mai mult, întărești cocoașa. Faci mutări la culesuri, te agiți cu hrăniri de stimulare…mai multă muncă și costuri.
Ce zic mai sus ține și de timpul liber pe care îl aloci acestei activități. Eu mă iau pe mine de exemplu. Stupina la vreo 70 de kilometri, mers cel puțin două week-end-uri pe lună acolo și tras. M-am apucat de apicultură în 2011, am cumpărat atunci doi stupi și anul următor 5 roiuri. Am mai băgat bani în cutii și in inventar apicol. Cred că suma investită efectiv din buzunar s-a dus pe undeva la vreo 5-6 mii de lei. Apoi, după asta, de prin 2015 nu am mai cumpărat decât o centrifugă și o tavă de descăpăcit. Și borcane și bidoane pentru miere.
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/rSdFp4xtwZY” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>
Acum, că am vândut stupii, trag linie și cred că sunt pe plus. Probabil că o să mă reapuc din nou… În fine, nu divagăm, ideea este că dacă vrei să faci ceva bani din apicultură trebuie să muncești și să mai dezvolți niște abilități. Alea de vânzător de exemplu. Pentru că la un număr mic de stupi, nu este rentabil să vinzi mierea la procesatori. Trebuie să ai tu capacitatea de a vinde producția de miere cu borcanul. Ai de muncă aici…că trebuie să crești și să educi clienții. Pe lângă abilitățile de comerciant mai ai de făcut o mulțime de chestii ce par minore dar care, adunate, pe principiul leu cu leu se face suta, când vei trage linie s-ar putea să surprindă.
Nu știu, o să revin cu un alt articol în care o să dezvolt subiectul ăsta al banilor din apicultură. Momentan, stau și mă gândesc că, cel puțin la stadiul de stupină mică, cu efort financiar minim și cu ceva implicare poți aduna an de an un venit suplimentar. Nu, nu poți trăi doar din apicultură cu 20-30 familii de albine însă, dacă organizezi corect treaba, poți aduna un venit suplimentar de câteva sute de lei pe lună. Da, sunt mulți factori la mijloc însă se poate. Trebuie doar atenție.